StoryEditor

Kongresová turistika sa vypláca

02.07.2003, 00:00
V priestoroch bývalého osobného prístavu v Terste sídli od roku 1984 Kongresové centrum mesta. Má v prenájme plochu 750 m2, ktorú využíva na organizovanie svetových vedeckých kongresov, výstav, ale aj rôznych spoločenských a kultúrnych podujatí. Pred pár dňami sa tu uskutočnil, napríklad, medzinárodný lekársky kongres, na ktorý nadviazala plachetnicová regata s účastníkmi z celej Európy.

VEDECKÉ CENTRUM

Toto talianske mesto reálne napĺňa ambície stať sa medzinárodným vedecko-výskumným strediskom vývoja moderných technológií. Od roku 1924 je sídlom univerzity, je tu Medzinárodné centrum teoretickej fyziky, Vedecká akadémia rozvojových krajín, Výskumný ústav vedecko-technologický, Medzinárodné centrum genetického inžinierstva a biotechnológie, sídlo tu majú aj Experimentálne geofyzické a astronomické observatórium, Výpočtové a projektové centrum lodeníc, Laboratórium morskej biológie i Vysoká škola moderných jazykov pre tlmočníkov a prekladateľov. Práve koncentrácia vedeckých pracovníkov, ktorí chodievajú na sympózia a vedecké kongresy po celom svete, viedla k zámeru vytvoriť podmienky, aby aj Terst mohol medzinárodnej komunite ponúknuť organizáciu svojho kongresu.

KAŽDÝ DEŇ KONGRES

V roku 1986 si skupina súkromných podnikateľov prenajala nevyužitú budovu osobného prístavu a na podporu kongresovej turistiky založili konzorcium Promotrieste, ktoré združuje zo štyroch pätín súkromné a z jednej pätiny verejné organizácie - poisťovne, banky, hotely, reštaurácie, podniky cestovného ruchu, mestské a provincionálne zastupiteľstvo a regionálnu obchodnú komoru. Zo zakladajúcich 7 členov sa rozrástlo na 36. V roku 1986 začínalo dvoma medzinárodnými sympóziami, v súčasnosti organizuje 190 až 200 konferencií a kongresov ročne, čo vlastne znamená, že v Terste takmer denne prebieha nejaký kongres.

VÝNOSNÝ BIZNIS

Priamo v meste s 250 tis. obyvateľmi je pre kongresy vyčlenených 900 až 1 000 izieb v 1 päťhviezdičkovom, 4 štvorhviezdičkových a 5 trojhviezdičkových hoteloch. V okruhu piatich kilometrov sa nachádza ďalších 15 hotelov a penziónov. "Kongresová sezóna sa začína koncom marca a s augustovou prestávkou trvá až do Vianoc. Keďže v bežnom roku sa na dvoch stovkách kongresov a sympózií zúčastňuje 15 až 20 tis. účastníkov, ktorí v Terste zostávajú v priemere 3 dni, obsadenosť ubytovacích kapacít predstavuje 45 tis. nocí. Jeden účastník minie denne 250 eur, čo na deň predstavuje 3,750 mil. eur, resp. za trojdňový pobyt 11,5 mil. eur," vyrátal prínos kongresovej turistiky riaditeľ konzorcia Promotrieste Franco Milosic. Promotrieste z toho inkasuje 7 %, ktoré ďalej investuje so zámerom prerobiť prístav na kongresové centrum.
Účastníkov kongresov lákajú aj nadväzujúcim programom, akým je, napríklad, plachetnicová regata či iné aktivity spojené s morom a okolitými prírodnými krásami, ale aj kultúrou, operou, operetou či cestami vína alebo prehliadkou historických pamätihodností.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:58