StoryEditor

Česká ekonomika zrýchlila rast

10.06.2003, 00:00

Podľa všeobecného hodnotenia sú výsledky vývoja českej ekonomiky v prvých troch mesiacoch tohto roka lepšie ako sa predpokladalo. Vyplýva to z údajov, ktoré včera zverejnil Český štatistický úrad -- hrubý domáci produkt našich susedov stúpol v tomto období o 2,2 percenta, kým v poslednom štvrťroku 2002 to bolo o 1,5 percenta. Predpovede oscilovali okolo hranice dvoch percent. V bežných cenách tak hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vzrástol o 16,6 miliardy korún. Domácu ekonomiku ťahala rovnakým dielom spotreba domácností a spotreba vlády.
Spokojnosť však ani tak celkom nevládne. Sklamaním je predovšetkým pokles zahraničných investícií -- tvorba fixného kapitálu sa znížila o 2,5 percenta. Podpredseda ČSÚ Jiří Křovák sa z toho dôvodu domnieva, že česká ekonomika je stále v dolnej časti svojho cyklu, s tým, že je ťažké povedať, či sa už nachádza vo fáze rastu alebo ešte stále vo fáze zostupu. Prvý štvrťrok 2003 tiež charakterizoval vysoký rast miezd -- a to až o 7,8 percenta -- kým produktivita sa práce zvýšila len o 2,1 percenta. Takéto hodnoty boli pre ČR typické v polovici 90. rokov, dlhodobo však podobný vývoj nie je udržateľný. Podľa J. Křováka sa uvedeným rastom HDP Česká republika radí medzi kandidátskym krajinami k slabšiemu priemeru, zato v porovnaní s Európskou úniou (EÚ) je na tom o niečo lepšie. Ekonomická výkonnosť Českej republiky pritom dosahuje asi 60 percent priemeru tohto integračného zoskupenia.
Bilancia zahraničného obchodu ČR bola v 1. štvrťroku 2003 o necelé štyri miliardy Kč horšia ako vlani. Vývoz dosiahol hodnotu 378,7 mld. Kč, dovoz 382,4 mld. Kč. Obchodná bilancia bola síce lepšie, ale výrazne sa prepadli služby. Podľa mienky odborníkov za týmto vývojom treba hľadať predovšetkým vlaňajšiu katastrofálnu povodeň a pokles turistiky v dôsledku vojny proti Iraku či obáv z choroby SARS.
Ako pre ČTK uviedol Miroslav Brabec, pracovník finančnej inštitúcie Raiffeisenbank v Prahe, celoročný rast českej ekonomiky by mal dosiahnuť 2,3 percenta. Riziká spočívajú podľa neho v nižšom raste miezd ako doteraz, vo zvýšení daní a v možných dosahoch reformy verejných financií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:18