StoryEditor

Bombový útok na amerických diplomatov

16.10.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty vyzvali všetkých svojich občanov, aby opustili pásmo Gazy.
Je to reakcia na včerajší bombový atentát proti americkému diplomatickému konvoju na palestínskom území, pri ktorom zahynuli traja Američania. Ako uviedli svedkovia, na mieste atentátu sa našiel kábel spájajúci okraj komunikácie s opusteným domom v blízkosti, čo vzbudzuje podozrenie, že nálož bola odpálená na diaľku. V konvoji boli americkí diplomati a príslušníci Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Američania v regióne monitorovali realizáciu mierového plánu nazývaného aj cestovná mapa. Palestínska radikálna skupina Islamský džihád sa od atentátu dištancovala. "Považujeme za neprimerané útočiť na Európanov, Američanov alebo na akýchkoľvek iných štátnych príslušníkov ako na okupačné sily," uviedol predstaviteľ hnutia Nafíz Azzám. Od atentátu sa podobne dištancovala aj skupina Hamas. "Stanoviskom Hamasu je nerozširovať svoj boj a nepriateľmi Hamasu sú len nepriatelia palestínskeho ľudu," vyhlásil politický vodca skupiny Adnan Asfúr.
Palestínske vedenie útok odsúdilo. "Odsudzujem s najväčšou rozhodnosťou tento zločin zameraný proti americkým pozorovateľom, ktorí prišli na mierovú a bezpečnostnú misiu," uviedol palestínsky prezident Jásir Arafat. Palestínsky vyjednávač Saíb Iríkat poukázal na to, že terčom útoku sa stali americkí pozorovatelia, ktorí na Blízky východ prišli na žiadosť Palestínskej autonómie. To podľa neho veľmi sťaží palestínsku pozíciu a spochybní požiadavku Palestínčanov, aby v regióne pôsobil medzinárodný monitorovací tím. Atentát bol namierený "proti záujmom palestínskeho ľudu a cestovnej mape", uviedol Iríkat.
Na rozhodný postup proti terorizmu vyzval včera Palestínsku autonómiu vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana. Vo vyhlásení vydanom v Bruseli odsúdil tento "brutálny" čin a označil ho za "neprijateľný útok proti zahraničnému diplomatickému personálu". Palestínska autonómia musí ihneď zareagovať, začať vyšetrovanie, aby zatkla a postavila pred súd páchateľov tohto zbabelého činu, dodal Solana.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:14