StoryEditor

Pri hľadaní práce vedie internet

05.06.2003, 00:00

Ak hľadáte zamestnanie či zamestnancov, možno vás bude zaujímať, že takmer všetci respondenti, ktorí v poslednom polroku sledovali pracovné ponuky alebo ponuky brigád (presnejšie -- až 97,7 percenta z 2 666 zúčastnených na dotazníkovom prieskume) čerpali informácie z internetu. Výrazne menej, iba na 56,7 percenta, využívali inzertné rubriky a tematické prílohy tlačených médií, dokonca aj tých, ktoré sa zameriavajú na ponuku práce. Pomoc u známych či príbuzných využilo pri hľadaní práce 31,9 percenta ľudí.
Tieto výsledky vyplynuli z on-line výskumného projektu iBUS agentúry TNS SK. Táto inštitúcia, ktorá je svetovým lídrom v oblasti marketingových informácií a poskytuje marketingové merania, analýzy a poradenstvo hlavným národným a multinárodným spoločnostiam vo vyše 110 krajinách, zistila, že jednu z najznámejších webových stránok zameranou na ponuku práce na Slovensku www.profesia.sk uviedlo ako zdroj na hľadanie zamestnania spontánne 60 percent respondentov a podiel jej podporenej znalosti bol až 86,7 percenta. Hneď za ňou nasledovala www.jobs.sk.
Štúdia TNS SK prináša aj porovnanie vnímania internetu ako zdroja informácií pri hľadaní práce s tradičnými médiami, informuje o vyhľadávaní pracovných ponúk na internete pre seba alebo svojich blízkych, o znalosti stránok zameraných na ponuku práce a ich hodnotenie, o ich návštevnosti spolu s frekvenciou a úspešnosťou ich využitia. Pre tých, ktorí ponúkajú zamestnanie, môžu byť zaujímavé zistenia TNS SK o tom, ktoré stránky umožňujúce hľadať zamestnanie pokladajú návštevníci za najlepšie, do akej miery sú ochotní platiť za služby sprostredkovania práce cez internet. Zaujímavým indikátorom môžu byť názory na bezpečnosť zverejňovania osobných údajov na webe, ktoré potenciálni zamestnávatelia žiadajú uviesť do internetového dotazníka. Ak si uvedomíme, že informácie o ponuke práce alebo brigád čerpalo v sledovanom období z internetu vyše 90 percent jeho aktívnych používateľov, môžu byť výsledku tohto výskumu pre budúcich zamestnávateľov zaujímavou rukoväťou pri hľadaní nových zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:25