StoryEditor

Dobré zmluvy robia dobrých priateľov

06.11.2003, 23:00
Právnik je pre mnohých synonymom problémov. Za posledné desaťročia sme si zvykli žiť viac-menej bez toho, aby sme intenzívnejšie využívali jeho služby. So stúpajúcimi možnosťami si aj na Slovensku čoraz viac začíname vážiť rady právnika. "Ľudia zvyknú chodiť za právnikom až keď je neskoro a majú problém," hovorí podpredsedníčka Slovenskej advokátskej komory Darina Michalková.

Právnik je pre mnohých synonymom problémov. Za posledné desaťročia sme si zvykli žiť viac-menej bez toho, aby sme intenzívnejšie využívali jeho služby. So stúpajúcimi možnosťami si aj na Slovensku čoraz viac začíname vážiť rady právnika. "Ľudia zvyknú chodiť za právnikom až keď je neskoro a majú problém," hovorí podpredsedníčka Slovenskej advokátskej komory Darina Michalková. Mnohí sa totiž spoliehajú na kamarátske slovo, zabúdajúc na staré rímske príslovie - dobré zmluvy robia dobrých priateľov. Takéto prípady sú časté najmä vtedy, keď si jeden priateľ od druhého požičiava peniaze. Podľa slov Michalkovej zákon neukladá ani v takomto prípade uzatvorenie písomnej zmluvy. "Pred súdom by sa však ťažko dokazovala ústna dohoda," konštatuje.
Snaha ušetriť vedie niektorých aj k tomu, aby si sami spisovali zmluvy bez konzultácie s odborníkom. Využívajú pri tom typové zmluvy, pri ktorých len doplnia chýbajúce údaje, akými sú mená či dátumy. Podľa jej slov sa však stáva, že využijú nesprávny typ zmluvy. Môže sa stať, že niektorí si pomýlia napríklad darovaciu zmluvu s nájomnou, a tým sa v prípade problémov vymáhanie práv poškodeného občana komplikuje. Michalková odporúča vyhľadať právnika vždy, keď klient má podpísať nejakú zmluvu, prípadne aj vtedy, ak uvažuje len o ústnej dohode.
V prípade, že ide o pôžičku občana známemu, bolo by dobré uviesť mená obidvoch strán a tiež presnú sumu. Dôležitým údajom je aj dátum a suma splatnosti. "Konkrétna suma by mala byť rozpísaná aj slovom, aby niekto nemohol pripísať či zmazať číslicu," upozorňuje. Dobrým krokom je aj prítomnosť svedka. Svedok je dôležitý najmä vtedy, keď obžalovaný popiera pravosť zmluvy či podpisu. Klient si tak ušetrí poplatok na grafológa. Počet svedkov by mal byť jeden až dvaja, môže ním byť prakticky ktokoľvek. Zákon ich nevyžaduje, uľahčuje to však prípadný súdny proces. Druhým riešením je overenie podpisu u notára. Ten však nedosvedčí obsah zmluvy, môže overiť len pravosť podpisu. Takéto overenie, samozrejme, akceptuje aj súd.
Výber právnika môže byť pre občana - laika komplikovaný. "Na Slovensku totiž neexistujú špecializovaní právnici, keďže by sa vzhľadom na malý trh neuživili," konštatuje. Právnici sa spravidla orientujú v jednej oblasti lepšie ako v ostatných, ale pôsobia v rámci celého občianskeho, prípadne trestného práva. Najlepším odporúčaním pre právnika, tak ako v iných povolaniach, je jeho povesť. Pred tým, ako začne zastupovať svojho klienta, platí pre obe strany niekoľko pravidiel. Samotný občan by ho mal pravdivo oboznámiť so svojím prípadom a nič, ani nepríjemné skutočnosti, nezatajiť. Takýto postoj sa vypláca, keďže sú právnici viazaní mlčanlivosťou a zvyšujú sa tak nádeje na výhru. Naopak, advokát by nemal dávať nesplniteľné nádeje a upozorniť na prípadné úskalia. Klient by mal vedieť, čo chce dosiahnuť a pri rozhovore sledovať, či jeho zástupca kvalifikovane odpovedá. "Ak sa pozrie do zákonov, neznamená to nevedomosť, ale naopak, je to znak, že sa v problematike vyzná, dodáva "Michalková.

01 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuka a dopyt v obchodovaní so zahraničím 02 - Modified: 2002-11-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irak útočil
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:11