StoryEditor

Korupcia v Daimleri?

01.11.2004, 23:00

Zamestnanec automobilového koncernu DaimlerChrysler, ktorého v januári prepustili, obvinil svojho bývalého zamestnávateľa z vytvorenia čiernych účtov na podplácanie zahraničných úradov.
Ako informuje denník Handelsblatt, americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) následne podrobila koncern vyšetrovaniu z dôvodu podozrenia z porušovania protikorupčného zákona v USA. Finančný riaditeľ Manfred Gentz a šéf americkej dcéry nemeckého koncernu Chrysler Dieter Zetsche tieto obvinenia odmietli a označili ich za neodôvodnené.
David Bazzetta, ktorý pracoval v Daimleri ako finančný analytik a interný audítor, žaluje koncern pre januárovú výpoveď a žiada opätovné prijatie a odškodné. DaimlerChrysler mal výpoveďou porušiť Sarbanesov-Oxleho zákon, ktorý zabezpečuje ochranu zamestnancov, ktorí ohlásia neprípustné metódy a postupy svojho zamestnávateľa. Bazzetta vo svojej žalobe uviedol, že v júli 2001 sa na stretnutí interných audítorov koncernu v Stuttgarte dozvedel o existencii tajných bankových účtov v Chrysleri, ktoré mali slúžiť na podplácanie zahraničných vládnych predstaviteľov, hoci spoločnosť vedela o nelegálnosti tohto postupu. Keď na túto informáciu zareagoval, dostal výpoveď.
Zetsche uviedol, že koncern spolupracuje so SEC na objasnení celej záležitosti. "Jediné, čo SEC má, sú požiadavky chlapíka, ktorého vyhodili," povedal Zetsche. Pritom ešte v júni tohto roka americká komisia pre rovnoprávnosť zamestnancov zamietla Bazzettasovu sťažnosť na DaimlerChrysler pre diskrimináciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:44