StoryEditor

Reforma na dvoch pilieroch

09.11.2003, 23:00
Najnovší FORMÁT okrem iného analyzuje oba piliere dôchodkovej reformy a prináša výpočty budúcich dôchodkov. Životná úroveň dôchodcov by mala v najbližších desiatich až pätnástich rokoch rásť, tvrdí štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Michal Horváth.

Jeho vyjadrenie vychádza z predstáv obsiahnutých v reforme dôchodkového systému. Od 1. januára sa mení priebežný pilier dôchodkového poistenia, ktorý bude aj naďalej povinný pre všetkých a od začiatku roku 2005 vznikne druhý pilier - kapitalizačný, v rámci ktorého sa budú platby dlhodobo zhodnocovať.
Z vývoja miezd, nezamestnanosti a možností zhodnotenia dôchodkových úspor vyplýva, že zo zavedenia kapitalizačného piliera môžu najviac profitovať mladí ľudia. Do dôchodku majú ešte ďaleko, budú si môcť dovoliť investovať svoje úspory do rastových fondov. Dnešní tridsiatnici si musia vyberať správcu svojich dôchodkových peňazí oveľa dôslednejšie. Aj oni dostanú možnosť "zarobiť" na výnosnejších akciách, ale za čas o polovicu kratší než mladší sporitelia. Zlé investičné rozhodnutia ich môžu pripraviť o úspory. Sporiteľom vo vyššom veku zostáva len krátky alebo vôbec žiaden čas na zhodnocovanie peňazí v rastovom fonde. Preto musia svoj prípadný vstup do kapitalizačného piliera veľmi dôsledne zvážiť.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:31