StoryEditor

Hypotekárne listy zatiaľ len vo VÚB

04.12.2001, 23:00

Všeobecná úverová banka (VÚB), a. s., je zatiaľ jedinou bankovou inštitúciou na Slovensku, ktorá na financovanie hypotekárnych úverov využíva aj hypotekárne záložne listy (HZL). Od pondelka 10. decembra pripravuje banka v poradí už šiestu emisiu hypotekárnych záložných listov, čo je zároveň aj termín začiatku predaja týchto dlhopisov. HN o tom informoval hovorca VÚB Norbert Lazar.
HZL z poslednej emisie je dostupný aj pre bežného občana. Nominálna hodnota jedného dlhopisu, ktorý má podobu zaknihovaného cenného papiera znejúceho na doručiteľa, predstavuje 10 000 Sk. Úrokový výnos bol stanovený na 7,3 %. Cena jedného HZL vydaného v predchádzajúcich emisiách dosahovala až 1 mil. Sk, čo výrazne znižovalo okruh potenciálnych záujemcov o kúpu. Ďalšou výhodou dlhopisov z poslednej emisie je, že budú dostupné na všetkých pobočkách VÚB a na vybraných expozitúrach. HZL z prechádzajúcich emisií neboli predávané cez obchodnú sieť banky, dali sa kúpiť len na jej ústredí.
Termín splatnosti dlhopisov je 10. december 2006. Emitent, čiže banka, splatí menovitú hodnotu cenného papiera jednorazovo po skončení životnosti HZL. Úroky sa budú vyplácať každých šesť mesiacov, pričom prvý termín je 10. júna 2002. Predaj sa začne v pondelok na budúci týždeň a až do piatku sa dlhopisy budú ponúkať za nominálnu hodnotu, čiže 10 000 Sk. V ďalších dňoch, t. j. od 17. decembra, sa budú predávať za emisný kurz zvýšený o pomernú čas úrokového výnosu. Výplata výnosov a splatenie menovitej hodnoty dlhopisov sa uskutoční formou bezhotovostného prevodu na účet ich majiteľa.
Pripravovaná emisia je doteraz najväčšou emisiou HZL, ktorú banka uskutočnila. Celková hodnota vydaných hypotekárnych dlhopisov dosiahne 750 mil. Sk. Znamená to, že v ponuke bude 75 000 cenných papierov. Hodnota HZL v dosiaľ vydaných piatich emisiách predstavuje 800 mil. Sk. Prvé tri emisie boli zrealizované v nominálnej hodnote 100 mil. Sk, štvrtá a piata v objeme 250 mil. Sk.
K dnešnému dňu poskytla VÚB viac ako 2,5 mld. Sk hypotekárnych úverov takmer 3 900 klientom, z čoho až 90 % pripadá na fyzické osoby. Okrem VÚB poskytuje hypotekárne úvery na Slovensku ešte Slovenská sporiteľňa, HVB Slovakia, Tatra banka, Istrobanka a od minulého mesiaca aj Československá obchodná banka. Žiadna z nich tieto úvery zatiaľ cez HZL nefinancuje. Od 14. decembra však začne vydávať HZL aj Tatra banka v menovitej hodnote 100 tis. Sk s úrokom 7,5 %. Na emisiu HZL sa pripravuje aj Slovenská sporiteľňa. Malo by k nej dôjsť v prvom polroku 2002 a HVB Slovakia má v úmysle emitovať HZL v horizonte do roku 2003.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:20