StoryEditor

Chrípka

02.12.2001, 23:00

Chrípka je tichý a neviditeľný nepriateľ, ktorý sa zvyčajne prihlási nečakane v zimných mesiacoch. Je lepšie jej predísť, ako sa nechať prepadnúť.
Ide o vírusové ochorenie, ktoré sprevádza kašeľ, nachladnutie, teploty, bolesti svalov a kĺbov. Chrípkových vírusov je veľa a človek nie je vždy schopný vytvoriť si absolútnu imunitu. No chrípke možno predísť.
Vírusy sa prenášajú najmä spoločným používaním každodenných predmetov -- telefóny, kľučky, kávovary -- preto si častejšie umývajte ruky.
Pravidelne si robte teplé kúpele nôh. Ľudia s chladnými nohami trpia častejšie nádchou.
Dbajte na správny pitný režim a pite aspoň dva litre tekutín denne. Odporúčame bylinkové čaje.
Jedzte veľa ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú vitamín C.
Vitamín C
Na rozdiel od väčšiny živočíchov si človek tento vitamín vytvárať nevie, preto potrebuje jeho pravidelný prísun v potrave. Vitamín C je jedným z najnestálejších vitamínov, ničí ho oxidácia, svetlo a vysoké teploty. Jeho najlepším zdrojom je surová zelenina a ovocie. Osobitne vysoká hladina je v citrusových plodoch, jahodách, čiernych ríbezliach, kivi a paprike.
Denná potrebná dávka je dospelého človeka je 50 -- 70 mg. Je to napríklad malý pomaranč, veľká broskyňa alebo jedno kivi. Fajčiari potrebujú tohto vitamínu najmenej dvojnásobnú dávku.
V Slovenskej republike je odporúčaná denná dávka 75 -- 90 mg vitamínu C. Vitamín C zlepšuje príjem železa u vegetariánov a ľudí, ktorí jedia málo mäsa, pretože železo je neživočíšneho pôvodu a vstrebáva sa oveľa efektívnejšie, ak sa jedlo s jeho obsahom je spolu s ovocnými šťavami alebo so zeleninou, kde je dostatok vitamínu C. Diéty bohaté na ovocie a zeleninu sa spájajú so znížením rizika vzniku niektorých druhov rakoviny a srdcových chorôb.
Ak nás predsa len chrípka "prepadne", je najlepšie prestať prijímať potravu, ľahnúť si do postele v tmavej a tichej miestnosti, piť veľa teplých bylinkových čajov. Pri bolestiach hrdla kloktajte teplou vodou každé dve až štyri hodiny. Zvlhčujte suchý vzduch v obytných miestnostiach rozostavaním nádob s vodou, pretože nosné sliznice sa nadmerne vysušujú. Proti ich vysušovaniu pomáhajú nosné spreje, masti a inhalácie. Lekári jednoducho radia zmieriť sa s tým, že načas treba prerušiť prácu a aspoň tri dni zostať v posteli. Konzumovať jedlá plné vitamínov. Vhodný je slepačí vývar, ktorý dodá telu vypotené soli, utíši bolesť. Výskumy ukázali, že proti chrípke výborne pomáha cesnak so svojimi antibakteriálnymi účinkami a zároveň znižuje teplotu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:40