StoryEditor

Ropy sa prepravilo len o niečo viac

23.04.2003, 00:00

"Vlani sme dosiahli hospodársky výsledok o 200 mil. Sk vyšší, než uvažoval plán," odpovedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Transpetrolu Štefan Czucz na otázku HN, aký je pre spoločnosť prínos Jukosu ako strategického investora. Ruský ropný gigant od vlaňajšieho apríla vlastní 49 % akcií Transpetrolu. "Keďže Jukos pôsobí na americkej burze, ako aj na medzinárodných burzách v Moskve, Londýne a Berlíne, nemôžeme bez jeho súhlasu zverejňovať ďalšie hospodárske výsledky," dodal Š. Czucz.
STÁLE ROVNAKO
Zámerom vlády SR bolo privatizáciou Transpetrolu zvýšiť jeho trhovú hodnotu najmä vďaka širšiemu využitiu ropovodu Družba, lebo preprava ropy v posledných rokoch klesala. Ropy sa zatiaľ prepravilo len o niečo viac ako pred rokom. Zvýšenie zisku podľa Š. Czucza dosiahli predovšetkým reštrukturalizáciou podniku a šetrením nákladov. "Rozbehli sa všetky zamýšľané projekty, ktorými chce Jukos expandovať nielen na trhy strednej a západnej Európy, ale cez prístav Omišalj aj do Severnej Ameriky. Mierne zaostáva len zámer zvýšiť prepravu ropy do ČR a cez ňu aj do Nemecka. Som presvedčený, že Jukos dodrží slovo a zvýši využitie ropovodu z 9 až 10 mil. na 15 až 16 mil. ton ročne, osobne však verím, že do desiatich rokov budeme prepravovať cez Družbu 20 mil. ton ropy." Podľa transakčných dokumentov by však mal Jukos naplniť prepravnú kapacitu Družby na 21 mil. ton ropy zhruba do roku 2006.
DYNAMICKÉ DESAŤROČIE
Zástupca Jukosu pre strednú a východnú Európu Imre Fazekas označil privatizáciu Transpetrolu za úspech aj z hľadiska Jukosu. Na bratislavskej oslave 10. výročia založenia firmy vyzdvihol, že sa za ten čas Jukos stal vedúcou spoločnosťou ruského ropného priemyslu, zamestnávajúcou vyše 100 tis. ľudí v 6 spracovateľských rafinériách, 3 ťažobných združeniach, 1 500 čerpacích staniciach a množstve rozvíjajúcich sa ropných základní. Podľa auditu nezávislej spoločnosti DeGolyer & McNaughton sa celkové rezervy ropy a zemného plynu Jukosu odhadujú 13,3 mld. barelov. Vlani spoločnosť vyťažila 69,5 mil. ton ropy (508 mil. barelov), čo je o 19,3 % viac ako rok predtým. Objem spracovanej ropy v rafinériách Jukosu stúpol o 13,8 %. Ťažba zemného plynu dosiahla 2,39 mld. m3 oproti 1,71 mld. m3 v roku 2001.
Ameriky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:07