StoryEditor

V Eastern Sugar sú s kvótou spokojní

09.11.2003, 23:00
Cena cukru po vstupe Slovenska do EÚ by podľa odhadu predsedu predstavenstva spoločnosti Eastern Sugar Slovensko Jaroslava Tabačára nemala vzrásť nad 38 korún.

Cena cukru po vstupe Slovenska do EÚ by podľa odhadu predsedu predstavenstva spoločnosti Eastern Sugar Slovensko Jaroslava Tabačára nemala vzrásť nad 38 korún. Obáva sa však neskúsenosti euroúradníkov pre cukrový režim zo Slovenska, ktorí nastúpia do rezortnej platobnej agentúry. "Sme ochotní pomôcť s ich vyškolením aj bez nároku na honorár, lebo by sme nechceli, aby svojou nevedomosťou spôsobili v budúcnosti nejaké problémy," zdôraznil J. Tabačár.
Z kvóty 207 432 ton, ktorú stanovila Európska komisia pre SR, získal Eastern Sugar Slovensko podľa predbežných informácií 70 132 ton. Predseda predstavenstva očakáva, že kvótu spoločnosť naplní bez problémov a obháji si ju aj v ďalšom plánovacom období. Výrobné kapacity dunajskostredského cukrovaru umožňujú vyrobiť vyše 70-tisíc ton cukru. Na Slovensku sa v súčasnosti ročne produkuje asi 170-tisíc ton pri spotrebe okolo 200-tisíc ton.
Počas tohtoročnej kampane, ktorú Eastern Sugar začal 18. septembra, plánuje v dunajskostredskom cukrovare vyrobiť 56-tisíc ton cukru pri dennej spracovateľskej kapacite do 6-tis. ton. Firma ráta s dodávkami 400-tisíc ton cukrovej repy od 102 pestovateľov. Priemerné hektárové úrody dosahujú 40 ton z hektára a cukornatosť 16 až 18 percent. Vyše 100 sezónnych a 250 kmeňových pracovníkov pracuje v trojzmennej prevádzke. Kampaň chcú ukončiť už v prvej polovici decembra. Cukor skladujú v troch klimatizovaných silách s celkovou kapacitou 60-tisíc ton.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 06:11