StoryEditor

Podivné praktiky aj v Aholde

24.02.2003, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Holandská maloobchodná spoločnosť Ahold oznámila, že jej generálny riaditeľ Cees van der Hoeven a finančný riaditeľ Michael Meurs odstúpia z funkcií po tom, ako sa v divízii U.S. Foodservice odhalili účtovné nezrovnalosti. Prevádzkovateľ siete obchodných domov Hypernova uviedol, že vlaňajší čistý zisk bol výrazne nižší ako sa očakávalo, a bude musieť zrevidovať výsledky za roky 2000 a 2001, ako aj vlaňajšie predbežné výsledky. Obchodovanie s akciami Ahold na amsterdamskej burze cenných papierov bolo pozastavené.
Jeden z najväčších maloobchodných predajcov potravín na svete oznámil, že prevádzkový zisk bol pravdepodobne vlani a predvlani nadhodnotený viac ako o 0,5 mld. USD. "Pri audite výsledkov U.S. Foodservice za fiškálny rok 2002 boli nedávno objavené významné účtovné nezrovnalosti," uviedla firma v správe. "Dozorná rada Aholdu oznamuje, že vzhľadom na túto skutočnosť rezignujú zo svojich funkcií prezident a generálny riaditeľ Aholdu Cees van der Hoeven a finančný riaditeľ Michael Meurs," dodala.
Firma U.S. Foodservice je v USA druhým najväčším distributérom potravín pre reštaurácie, hotely a zdravotnícke a športové zariadenia. Pred ňou je už iba Sysco. Okrem toho spoločnosť Ahold vlastní v USA 1 600 obchodov značiek Stop and Shop a Giant. Spoločnosť taktiež uviedla, že v argentínskej dcérskej spoločnosti Disco prešetruje, či nebol pri niektorých transakciách porušený zákon. Za finančný druhý štvrťrok vykázal Ahold prvú čistú stratu takmer za 30 rokov. Účtovné podvody v minulosti zruinovali viaceré americké giganty, napr. energetickú firmu Enron a telekomunikačnú spoločnosť WorldCom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:25