StoryEditor

S čím do Ríma

02.10.2003, 00:00
Moderná Európa je založená na individuálnych slobodách jednotlivca, ktoré siahajú až potiaľ, pokiaľ nenarušujú práva iných. Tolerancia k homosexuálom, ľuďom inej viery, iného názoru a výzoru v takej miere, v akej je v niektorých európskych krajinách, je pre našinca zatiaľ zarážajúca. Ale je to prax i trend.

Vláde sa vyčíta, že pred sobotnou medzivládnou konferenciou stále nemá vyjasnenú rokovaciu pozíciu. Poľahčujúcim faktom je, že ďalšie kandidátske krajiny sú na tom približne rovnako. Na rozdiel od nás však skôr vyčkávali na okolie, aby sa pozície malých a pristupujúcich krajín skonsolidovali a dosiahli od veľkých aspoň nejaké ústupky z pôvodného návrhu. My sme výnimkou. Na dôležitých bodoch sa nevie dohodnúť samotná koalícia napriek tomu, že parlament už zaujal stanovisko. Sporné pritom nie sú podstatné otázky, ktoré sa týkajú fungovania Európskej únie a našej účasti na rozhodovaní, ale ideologické požiadavky, ktoré na život Slovenska ani naše miesto v EÚ nemajú vplyv. O kresťanstve v preambule sa určite bude hovoriť aj v Ríme a tiež neskôr. Oproti stúpencom tejto zmienky zaznejú silné argumenty o univerzálnych všeľudských a kultúrnych hodnotách, ktoré v Európe dominujú a neviažu sa na žiadne náboženstvo.
Ale požiadavka na odstránenie Charty základných ľudských práv z návrhu dokumentu je vyslovenou fantazmagóriou. Ide o prejav malého slovenského videnia veľkého sveta, navyše s predstavou zmeniť ho podľa svojho obrazu. Moderná Európa je založená na individuálnych slobodách jednotlivca, ktoré siahajú až potiaľ, pokiaľ nenarušujú práva iných. Tolerancia k homosexuálom, ľuďom inej viery, iného názoru a výzoru v takej miere, v akej je v niektorých európskych krajinách, je pre našinca zatiaľ zarážajúca. Ale je to prax i trend. Ak malo KDH vážne výhrady k morálnym a etickým štandardom, ktoré z EÚ hrozili dávno pred konventom, bolo poctivé pred parlamentnými voľbami a pred referendom povedať, že Európu nechce. Treba veriť, že dnes vo vláde požiadavka na vypustenie charty neprejde, inak sa v Ríme zosmiešnime.
Zásadné požiadavky, predovšetkým na dôstojné zastúpenie a primeraný vplyv na rozhodovanie malých, najmä kandidátskych krajín, sú namieste. Zároveň však treba myslieť aj na to, aby boli rozhodovacie mechanizmy nielen spravodlivé, ale aj funkčné. Európa má oproti sebe silných konkurentov a v ekonomickom rozvoji za nimi zaostáva. Naším spoločným cieľom, teda cieľom všetkých súčasných i budúcich členských krajín, je, aby Rím posunul Európu k väčším právam malých národov, ale i k vyššej konkurencieschopnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:14