StoryEditor

Šok a hrôza minuli cieľ

31.03.2003, 00:00

Prominentný učiteľ na Národnej vojenskej škole chcel režim Saddáma Husajna poraziť s "minimom škôd, minimom obetí a s použitím minimálnej sily". Prvé dni operácie dávajú skôr za pravdu tým, ktorí upozorňovali, že štvorhviezdičkový generál Tommy Franks má na tento účel po ruke príliš malú armádu. A to ho ešte minister obrany Donald Rumsfeld presviedčal, že mu na víťazstvo postačí aj 70 tisíc špeciálne vycvičených vojakov. Generál ich má teraz na povel asi 300 tisíc. Ďalších 100 tisíc musel teraz povolať na podporu divízií útočiacich na Bagdad. Mimochodom, na oslobodenie maličkého Kuvajtu v roku 1991 spojenci nasadili až 800 tisíc mužov.
Zoči-voči neočakávanej vyhliadke mestskej vojny v juhoirackých mestách a črtajúcej sa bitky o Bagdad sily spojencov zistili, že je ich málo. "To tiež ukazuje na perspektívu dlhšej vojny," citovali noviny New York Times slová piateho zboru americkej armády generála Williama Wallaceho.
Ullmanova stratégia. Pri vypracovaní stratégie bleskovej porážky irackého režimu Ullman vychádzal zo skúseností z konca druhej svetovej vojny, najmä z efektu, ktorý mal na psychiku Japoncov jadrový útok na Hirošimu a Nagasaki. Podobný šok mal spôsobiť ranný raketový a bombový útok na bagdadské paláce Saddáma a jeho dvoch synov 20. marca. Informácie, ktoré dostala am...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:04