StoryEditor

Podniky a trhy krátko

29.07.2002, 00:00

Ťažiskovým programom 29. medzinárodného poľnohospodárskeho a potravinárskeho veľtrhu Agrokomplex 2002, ktorý bude od 15. do 20. augusta, bude udržateľnosť poľnohospodárstva a spracovateľského priemyslu s dôrazom na kvalitu a bezpečnosť potravín. Informoval o tom vedúci oddelenia propagácie spoločnosti Agrokomplex -- Výstavníctvo Pavol Bielik. (SITA)

Železiarne Podbrezová, a. s., vytvorili za prvých šesť mesiacov tohto roku zisk 194,349 mil. Sk pri celkovej výrobe tovarov za 2,576 mld. Sk a celkových výkonoch 2,986 mld. Sk. Zisk tak medziročne klesol o 32,81 %, celková výroba o 4,92 % a výkony o 2,85 %. (TASR)

Novým prezidentom americkej firmy Tyco International, Ltd., sa stal bývalý šéf spoločnosti Motorola Inc. Edward D. Breen. Nahradí Dennisa Kozlowského, ktorý minulý mesiac rezignoval na svoju funkciu po tom, čo ho štát New York obvinil z daňového úniku. Jeho obvinenie spolu s vyšetrovaním účtovných praktík spôsobilo zníženie trhovej hodnoty firmy o 90 mld. USD v dôsledku poklesu akcií. (TASR)

Najväčší producent murovacích materiálov na Slovensku Wienerberger Slovenské tehelne vykázal za 1. polrok tržby 368 mil. Sk, čo medziročne znamená rast o 23 %. V sledovanom období spoločnosť predala 200 000 tehlových jednotiek značky Porotherm, čo je o 18 % viac než vlani. Wienerberger Ziegelindustrie AG zastupujú na Wienerberger Slovenské tehelne, Bramac strešné systémy, Tondach Slovensko a Semmelrock Stein+Design Dlažby. (TASR)

Konzorcium Rotch Energy-Lukoil je ochotné investovať do privatizácie najväčšieho poľského producenta a distribútora pohonných látok Rafinérie Gdansk miliardu dolárov. Bola by to najväčšia privatizačná operácia ľavicovej vlády premiéra Leszka Millera. (TASR)

Stavebná firma SIBAMAC, a. s., Bratislava, realizovala v prvom polroku stavebné práce v hodnote 712 mil. Sk, čo znamená medziročný rast o 14 % v bežných cenách. Výrobný program na druhý polrok spoločnosť doplnila o nové objednávky (dostavba výrobnej haly v Kolárove, Tesco v Piešťanoch a Sauerbruchstrasse v Mníchove). Firma má na tento rok zabezpečené stavebné práce za vyše 1,4 mld. Sk. (TASR)

Medziročné zvýšenie zisku o 174 tis. Sk na 3,042 mil. Sk vykázala za vlaňajšok akciová spoločnosť Branko Nitra, ktorá sa zaoberá rozmnožovacím chovom moriek a predajom koncentrátov na výrobu kŕmnych zmesí. V tomto roku predpokladá produkciou násadových vajec a jednodňových moriek, ako aj odbytom jatočného mäsa z výkrmového chovu zvýšiť zisk na 4,2 mil. Sk. (TASR)

Telenor, nórska štátom kontrolovaná telekomunikačná skupina, zaznamenala v druhom štvrťroku nárast zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) o 46 % na 3,21 mld. nórskych korún z minuloročných 2,20 mld. NOK. Podľa spoločnosti nárast zisku pozitívne ovplyvnilo hospodárenie jej mobilnej telekomunikačnej divízie. (SITA)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:02