StoryEditor

Romdomy pre neplatičov a neprispôsobivých podnájomníkov

20.09.2004, 00:00
Prešovská stavebná firma Sekal buduje montované domy pre obyvateľov s nízkymi príjmami. Projekt má názov Romdom. Ako tvrdí majiteľ spoločnosti Milan Kancír je to šanca pre samosprávy miest a obcí, ako vyriešiť problémy s neplatičmi a neprispôsobivými skupinami podnájomníkov.

"Návrh domčeku Romdom som vypracoval spoločne s architektom Danielom Almassym a Jánom Rohaľom z našej firmy. K realizácii tohto projektu nás priviedli rozhovory so starostami obcí, ktorí majú množstvo bytových problémov s neplatičmi, resp. bezdomovcami," tvrdí Kancír. Montovaný dom slúži pre 5-člennú rodinu. Jeho životnosť je 40 až 50 rokov, keďže použité materiály nepodliehajú rýchlemu opotrebovaniu a sú nehorľavé. Základná cena domu nepresahuje 290-tisíc korún bez DPH.
Podľa Kancíra ponuku malometrážnych domčekov privítali najmä starostovia obcí, v ktorých sú rómske osady. Ako uviedol, rokovali už napríklad s mestským úradom v Prešove, ktorý má predbežne záujem postaviť okolo 20 domov pre sociálne slabších obyvateľov. Záujem podľa neho prejavili aj Lipany, ktoré si nechali vypracovať štúdiu na 8 domčekov hneď vedľa rómskej osady, ale aj obce Jarovnice, Chmiňany, Medzany a ďalšie.
"Najväčším problémom je, ako vždy, nedostatok financií, resp. príprava pozemkov. S pomocou dotácií na zlepšenie podmienok bývania Rómov od štátu je však možné i tento problém riešiť," myslí si Kancír.
Firma Sekal má v súčasnosti 33 zamestnancov, s ktorými vlani dosiahla obrat 30 miliónov korún. Okrem výstavby domčekov Romdom sa zaoberá aj budovaním murovaných objektov, komínových telies a pokrývaním striech. Kancír pripustil, že pri väčšej objednávke na malometrážne domy by vedel zamestnať rómskych obyvateľov z osady, aby sa podieľali na výstavbe svojho budúceho príbytku.

Prešov nemá lokality klasifikované ako rómske osady
Mesto Prešov eviduje približne 25-miliónový dlh na nájomnom. Zväčša ide o obyvateľov novopostavených nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa. Uvažuje preto o výstavbe prístreškov, do ktorých by mohlo neplatičov po platnom súdnom rozhodnutí vysťahovať. Podľa primátora Milana Benča pripravili už šesť vhodných lokalít. Vo všetkých sa však stretli so silným odporom tunajších obyvateľov. "Ako jediná vhodná lokalita sa preto opätovne javí Stará tehelňa. Pripravujeme štúdiu a projekt, aby sme tam pre neplatičov mohli postaviť 20 až 25 domov, resp. prístreškov. Narážame však na problém, mesto totiž nemá lokality klasifikované ako rómske osady, keďže všade je zavedená technická infraštruktúra. Nemôžeme sa preto uchádzať o dotácie zo Štátneho fondu rozvoja bývania na rómske osady. Budeme to musieť zrejme riešiť z vlastných zdrojov," dodáva primátor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:42