StoryEditor

MOL má stále záujem o poľské rafinérie

24.03.2002, 23:00

Poľská štátna spoločnosť Nafta Polska, zodpovedná za privatizáciu rafinérskeho priemyslu v krajine, znova odložila rozhodnutie o odštátnení 75 % gdanskej rafinérie. Ako uviedol Krzysztof Mering, hovorca spoločnosti, posudzovanie privatizačných ponúk dvoch záujemcov, britského konzorcia Rotch Energy a maďarskej spoločnosti MOL stále trvá. Do procesu privatizácie bola firma MOL zaradená opäť vo februári tohto roku, po tom, čo vlani na jeseň z neho vypadla, keď začala výhradné rokovanie Nafta Polska len s britským konzorciom.
Dôvodom obnovenej aktívnej účasti maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL v privatizácii je, že doterajšie rokovania s firmou Rotch Energy nepriniesli žiaden konkrétny výsledok, vysvetlil hovorca. Podľa kuloárnych informácií konzorcium nedokázalo dosiaľ vierohodne preukázať kapitál na rozvojový program, ktorý predostrelo v privatizačnej ponuke.
V tomto prípade ide o približne jednu miliardu amerických dolárov, ktorú plánuje, vrátane kúpnej ceny, do rafinérie investovať. V súčasnosti vlastní 75 % gdanskej rafinérie spoločnosť Nafta Polska, 15 % akcií patrí zamestnancom a 10 % je majetkom poľského ministerstva financií. Maďarský MOL sa súčasne zaujíma aj o kúpu 17,58-percentného podielu v najväčšej poľskej ropnej a rafinérskej spoločnosti PKN Orlen, pričom sa netají zámerom ich budúceho prepojenia. Pokiaľ by však maďarská spoločnosť uspela v Gdansku, musela by stiahnuť túto ponuku, keďže poľské protimonopolné zákony zakazujú spájanie oboch firiem. Podľa Wieslawa Kaczmareka, poľského ministra privatizácie, ak by sa predaj troch štvrtín akcií gdanskej rafinérie neuskutočnil, zváži zopakovanie tendra. Na tom by sa už mohla zúčastniť aj spoločnosť PKN Orlen, ako i ruskí investori.
Iný scenár zasa počíta so spojením oboch rafinérií, čo by vytvorilo lepšie východiskové pozície na vytvorenie silného regionálneho ropného koncernu. Wieslaw Kaczmarek si však myslí, že z dlhodobého hľadiska nemá takýto koncern veľkú budúcnosť, pretože sa skôr či neskôr stane predmetom záujmu niektorej zo svetových mamutích ropných spoločností. Ako dodal, nemal by nič proti tomu, keby sa na poľskom trhu objavil niektorý z ruských ropných gigantov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:44