StoryEditor

Zisky podielnikov naďalej skresáva slabnúci dolár

06.01.2004, 23:00
Zisky podielnikov v otvorených podielových fondoch naďalej skresáva slabnúci dolár, napriek tomu v minulom týždni investovali Slováci do podielových fondov rekordných 1,3 miliardy korún.

V týždni na prelome rokov vložili Slováci do otvorených podielových fondov rekordných takmer 1,3 miliardy korún, čo je približne dvakrát viac ako v predchádzajúcom týždni. Najväčší záujem investori už tradične prejavili o fondy peňažného trhu, kam smerovalo viac než 683 miliónov korún. Za spomínané obdobie investori najviac peňazí (takmer 592 miliónov korún) zverili Tatra Asset Managementu. Najpredávanejším bol SPORO Korunový peňažný fond, Slováci doň vložili vyše 203 miliónov korún.
Americké akciové trhy ukončili týždeň na prelome rokov s miernym ziskom. Index Dow Jones vzrástol o 0,8 percenta, S & P 500 si pripísal 1,1 percenta a prevažne technologický Nasdaq Composite sa posilnil o 1,7 percenta. Novoročný optimizmus súvisiaci s pozitívnymi makroekonomickými správami a nadchádzajúcou sezónou podnikových výsledkov však podľa analytika Investičnej a Dôchodkovej Vladimíra Ravingera čiastočne utlmila zvýšená pohotovosť spojená s avizovanou hrozbou teroristických útokov.
Pozitívny vývoj na trhoch sa priaznivo prejavil aj na výkonnosti akciových fondov, keď väčšina minulý týždeň uzatvorila v zisku. Najviac sa darilo akciovým fondom, ktoré sa orientujú mimo Spojených štátov, a technologickým fondom. Európske akciové fondy zarobili v priemere 1,9 percenta, globálne 0,96 percenta a technologické fondy 0,98 percenta. Najziskovejší bol Pioneer Funds Pacific (Ex. Japan) Equity, ktorý si za týždeň pripísal 5,32 percenta. V ročnej výkonnosti je na čele KBC -- Equity Fund Internet so 47,63 percenta.
Vyhliadky americkej meny zostávajú naďalej negatívne. Dolár sa hneď v prvých dňoch nového roka podľa Karin Gostanianovej, členky Predstavenstva Asset Managementu Slovenskej sporiteľne, oslabil prakticky oproti všetkým svetovým menám. "Japonský jen sa nachádza oproti doláru na trojročnom maxime, britská libra dokonca na 11-ročnom maxime. Americká mena sa neubránila ani ďalšiemu oslabovaniu oproti euru a to aj napriek priaznivej správe z USA o indexe ISM, odrážajúcom aktivitu v spracovateľskom priemysle, ktorý vzrástol z novembrových 62,8 na decembrových 66,2 bodu, zatiaľ čo trh očakával jeho pokles. Dôsledkom rastu uvedeného indikátora boli výrazné straty v obchodovaní na amerických dlhopisových trhoch," analyzuje Gostanianová.
"V roku 2004 by mali byť akcie opäť ziskové, aj keď pravdepodobne pôjde skôr o návrat k priemerným historickým hodnotám ziskov, ktoré sa pohybujú v rozmedzí 6 až 12 percent. Pomôcť by mohlo jednak oživenie americkej a európskej ekonomiky, ale aj zachovanie súčasnej rekordne nízkej úrovne úrokových sadzieb," tvrdí analytik Investičnej a Dôchodkovej. Zvýšený záujem o akcie ženie dlhopisové fondy v dolároch a eurách do strát. Dolárové si za uplynulý týždeň v priemere pohoršili o 1,81 percenta a euro dlhopisové fondy zasa o 0,14 percenta.
Koruna sa koncom roka oproti euru neoslabovala, čím si podľa K. Gostanianovej vytvára pôdu na definitívne zlomenie hranice 41 SKK/EUR v roku 2004, za predpokladu stabilného vývoja politickej situácie. "Príjemným prekvapením bolo opäť zverejnenie obchodnej bilancie za november, ktorej deficit dosiahol necelých 0,5 miliardy korún, oproti analytikmi očakávanej výške troch miliárd korún," dodáva predstaviteľka Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.
Podielnici investujúci do korunových dlhopisov mohli podľa Ravingera profitovať najmä z decembrového rozhodnutia NBS o znížení úrokových sadzieb. Korunové dlhopisy už dlhšie obdobie čakajú aj na oživenie dopytu, ktoré bolo podmienené upokojením situácie na trhoch okolitých krajín. Najväčšie zisky z korunových dlhopisových fondov si v uplynulom týždni pripísali TAM Korunový dlhopisový a Pioneer New Europe Funds -- Slovak Bond, oba zhodne po 0,12 percenta. V ročnom vyjadrení bol k 2. januáru najvýkonnejší fond IaD -- 1. PF Slnko (dlhopisový) so 7,94 percenta. V priemere však korunové dlhopisové fondy zarobili iba 0,06 percenta za týždeň. Predbehli ich dokonca aj korunové peňažné fondy, ktoré si za uvedené obdobie pripísali v priemere 0,08 percenta. (Viac na s. 12)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 23:12