StoryEditor

Najväčší ničitelia imania v Nemecku

12.02.2003, 23:00

Nemecké združenie pre vlastníctvo cenných papierov (DSW) vypracovalo rebríček kótovaných spoločností, ktoré najbezohľadnejšie hospodárili s peniazmi svojich akcionárov. Zaujímavosťou oproti predchádzajúcim rokom je fakt, že v tohtoročnom zozname sa okrem tradičných hriešnikov nachádzajú aj tri tituly z frankfurtského indexu Dax. DSW preskúmalo výsledky viac než 600 nemeckých akciových spoločností a vypracovalo dva rebríčky pre štandardné akcie a poslednýkrát aj pre Nový trh, keďže ho nahradí index TexDax.
Najväčším ničiteľom imania sa spomedzi štandardných titulov stala spoločnosť Gold-Zack, ktorá si prvé miesto udržala už z minulého roka. V prvej trojke sa nachádzajú aj firmy WKM Terrain a K & M Möbel, ktoré za posledných päť rokov stratili takmer polovicu svojej trhovej kapitalizácie. Mimoriadne odstrašujúce je však zistenie DSW, že na listine hanby sa opäť nachádzajú aj hlavné akcie frankfurtskej burzy. Na 32. mieste sa totiž objavila jedna z najväčších nemeckých komerčných bánk Commerzbank AG, finančná inštitúcia MLP je na 33. mieste a 42. priečku obsadila HypoVereinsbank. Rebríčku Nového trhu kraľujú dva podniky z mediálneho sektora: televízna stanica zameraná na detské a rodinné programy RTV Family a BKN International, ktorý sa zaoberá filmovými právami a televíznou produkciou. Obidve spoločnosti za posledné dva roky stratili približne 90 % svojej trhovej kapitalizácie.
Združenie DSW pri zostavovaní zoznamov, ktoré neuvádzajú nesolventné firmy, sleduje krátko-, stredno- a dlhodobý vývoj nemeckých akcií a celkový počet bodov odvodzuje z počtu bodov v jednotlivých kategóriách, pričom najvyššia hodnota je tisíc bodov. V rebríčku štandardných akcií skúma vývoj kurzu sledovaných titulov v troch rôznych časových obdobiach, pričom základom je konečný kurz z posledného burzového dňa daného roka. Konečný výsledok je súčasťou pevne stanoveného váženia v celkovom hodnotení: päťročný výsledok tvorí 50 % hodnotenia (max. +/- 500 bodov), trojročný výsledok 30 % (+/- 300 bodov) a ročný vývoj 20 % (+/- 200 bodov). Ako informuje časopis Spiegel, päťročný vývoj má najväčšiu váhu -- podľa názoru DSW je totiž dlhodobý vývoj dôležitejší než krátkodobé posilnenie kurzu. Pri tomto rebríčku DSW skúma 328 spoločností, ktoré patria k indexom Dax (hlavné akcie), MDax (stredné podniky), SDax (malé podniky) alebo CDax (celkový index). V segmente Nového trhu združenie hodnotí vývoj 297 akcií za posledné dva roky: Ročný výsledok má váhu 35 % (+/- 350 bodov) a dvojročný vývoj 65 % (+/- 650 bodov).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:57