StoryEditor

Česko sa stáva automobilovou veľmocou

25.09.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Vizitkou krajiny automobilov sa Česko môže hrdiť vďaka rastúcemu záujmu zahraničných investorov z automobilového priemyslu, ktorých sem za ostatné štyri roky prišla skoro stovka.
Podľa týždenníka Autofacts sa v roku 2007 v ČR vyrobí 733 000 automobilov. To už pôjde naplno aj nová továreň automobiliek Peugeot a Toyota, ktorá má vyrábať až 300 000 áut ročne. Hneď za ČR bude nasledovať Slovensko. Hlavne vďaka novej továrni automobilky PSA Peugeot Citroën v Trnave vyrobia Slováci takmer pol milióna vozidiel.
V celej Európe je teraz rozbehnutý jediný nový projekt, ktorý by mohol prvenstvo Česka buď upevniť, alebo ho oň pripraviť -- o stavbe novej továrne na výrobu menších áut má do jari rozhodnúť kórejská automobilka Hyundai. Najväčšie šance má podľa Autofacts opäť Česko so Slovenskom a spolu s nimi ešte Maďarsko.
Automobilový priemysel dnes tvorí chrbticu českej ekonomiky. Tržby firiem z odboru vlani dosiahli 326 mld., čo je skoro 17 % toho, čo utŕžil celý český priemysel. Pred 5 rokmi to bolo 10,5 %. Ešte výraznejší je podiel odvetvia na exporte, kde dosahuje takmer jednu pätinu.
V ostatných troch až štyroch rokoch sa však veľa firiem neorientuje iba na Škodovku, ale buduje si v ČR výrobnú základňu, ktorá zásobuje veľkú časť európskych výrobcov. Z tých najväčších je to jihlavský výrobca dielcov pre naftové motory Bosch Diesel, ktorý v krajine investoval už 10 mld. Kč, severomoravský výrobca kolies Hayes Lemerz alebo Mitsubishi Electric zo Slaného. Tradičný výrobca svetlometov Autopal dodáva okrem Škodovky tiež Fordu do Kolína nad Rýnom, Opelu do poľskej továrne z Gliviciach alebo Seatu do Španielska.
Najnovšiu vlnu investorov ohlasuje príchod Toyoty s Peugeotom, ktoré stavajú kolínsku továreň na výrobu malých automobilov. "Asi tak 40 % dielcov budú dodávať firmy so sídlom v ČR," povedal Tetshua Yamada, ktorý je zástupcom Toyoty v spoločnom závode. Zo 40 firiem z automobilového priemyslu, ktoré sa od vlaňajšieho januára rozhodli investovať v ČR, ich 15 pochádza z Japonska.
Rastúci záujem o ČR si všimli aj politici z východnej časti Nemecka. Z dodávateľov východonemeckých tovární chce v ČR, kde sú výrazne nižšie výrobné náklady, zapustiť korene napríklad firma Weigel Group, vyrábajúca hriadele a ďalšie súčiastky.
Šéf CzechInvestu priznáva, že hlavne na severe Čiech je príležitosť pre dodávateľov BMW a ďalších automobiliek na území niekdajšej NDR, ale búrlivejší rozvoj sa dá podľa neho očakávať na Slovensku. "Ak bude v strednej Európe Autoland, potom hlavne v niekdajšom Československu," usúdil Jahn.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 17:09