StoryEditor

Nové prepúšťanie v Teleweste

05.09.2002, 00:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Britský operátor káblových sietí, spoločnosť Telewest, oznámil, že prepustí ďalších približne tisíc zamestnancov a zníži kapitálové výdavky približne o jednu tretinu. Tieto opatrenia sú súčasťou rozsiahlych reštrukturalizačných opatrení, ktoré majú viesť k zmierneniu dlhovej záťaže. Telewest má záväzky voči bankám v celkovom objeme 1,8 mld. libier.
Na včerajšom mimoriadnom rokovaní akcionárov vedenie spoločnosti navrhlo predaj svojho 17-percentného podielu v škótskej mediálnej skupine SMG, čo je takisto súčasťou reštrukturalizačného úsilia. Výkonný riaditeľ firmy Charles Burdick oznámil, že Telewest bude naďalej znižovať nákladové položky a redukovať stav administratívneho aparátu.
Ešte začiatkom tohto roka došlo k prepusteniu 1 500 zamestnancov spoločnosti Telewest, čo predstavuje približne 15 % z ich celkového počtu. Kapitálové výdavky sa podľa úvah z januára 2002 mali zredukovať z pôvodných 600 mil. na 450 mil. libier. K zmenám došlo aj na najvyššom poste Telewestu, keď počas minulého mesiaca musel odstúpiť z funkcie výkonného riaditeľa Adam Singer, pretože správna rada nebola spokojná so štýlom jeho práce, ktorý dostatočne dôrazne nezabezpečoval efektívnosť obchodných aktivít tohto káblového operátora. Singerovým nástupcom sa stal už spomínaný Charles Burdick, ktorý dovtedy zastával funkciu finančného riaditeľa Telewestu.
Najnovšie opatrenia v britskej spoločnosti sú ešte radikálnejšie v porovnaní s návrhmi zo začiatku tohto roka. Výsledkom je plánované prepustenie ďalších tisíc pracovníkov v období do konca roka 2003 a zníženie kapitálových výdavkov na 300 mil. libier. Približne tretina zo 60 špičkových riadiacich manažérov má dostať výpovede z dôvodu nadbytočnosti a obmedzí sa aj počet servisných centier pre zákazníkov z terajších ôsmich na päť.
Telewest má v súčasnosti približne 1,3 milióna stálych klientov. Analytici očakávajú, že úsporné opatrenia, reštrukturalizácia dlhu a radikálne zmeny v riadiacom aparáte Telewestu povedú k dlho očakávanému kroku, a to k fúzii s jeho hlavným rivalom na britskom trhu, spoločnosťou NTL.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:40