Na vajci je na pohľad viditeľná iba škrupina. Všetko rozhodujúce sa ukrýva vo vnútri. Jeho kvalita závisí od sliepky -- jej "životného štýlu" -- a od toho, ako sa s vajcami manipuluje medzi miestom znášky a kuchyňou. Vajce môže byť zdrojom nákazlivých salmonel, preto s ním treba zaobchádzať "ako v škrupinke". Je takmer ideálnou potravinou: má nízku energetickú hodnotu, poskytuje živiny vo vyváženom pomere, nasýti, ľahko sa strávi. Slovenskí producenti vajec poznajú pravidlá únie už od roku 1996. Potravinový kódex SR ich prevzal v roku 2000. Zvyk Slovákov kupovať vajcia na trhoviskách sa spája s tradíciou, že tam dostať tie "čerstvé a domáce". Dnes to nie je žiadna záruka. Skôr naopak, kvalita pokrivkáva práve tam. Tr...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
Zostáva vám 85% na dočítanie.