StoryEditor

Vyše tristo automobilov, ktoré vytvárali históriu motorizmu

09.12.2001, 23:00

Neďaleko Paríža otvorila značka Citroën koncom novembra za účasti predsedu Dozornej rady koncernu PSA pána Pierra Peugeota a generálneho riaditeľa spoločnosti Automobiles Citroën pána Clauda Satineta -- Conservatoire du Patrimoine de la Marque. Tak sa v Aulnay-sous-Bois udomácnilo vyše 300 automobilov značky Citroën, ktoré tvoria zlatý fond a spolu s dokumentáciou a ďalšími zbierkami majú byť dôkazom o významnej a technicky vplyvnej histórii tejto značky.
Poslaním tohto centra nie je slúžiť ako múzeum -- preto ani nebude sprístupnené verejnosti. Conservatoire du Patrimoine de la Marque má za úlohu zbierať a udržiavať citroëny vyrobené počas celej histórie existencie firmy a spravovať kompletný archív Citroënu. Základ fondu Conservatoire du Patrimoine de la Marque tvoria definitívne verzie modelov, ktoré boli uvedené na trh od roku 1919 až po súčasnosť. Sú v ňom zastúpené automobily Type A, 2CV, Traction, DS, SM a mnohé ďalšie modely vo viacerých prevedeniach. Majetkom Conservatoire du Patrimoine de la Marque sú aj úplne prvé Citroëny 5HP vo vtedajších verziách C2 a C3. Fond dopĺňa zbierka vozidiel určených na súťaže, terénne preteky, jazdy na dlhé trate a všetky ostatné podujatia, vďaka ktorým sa Citroën postupne menil na legendu. V tejto časti sú uložené napríklad pásové vozidlá Citroën použité pri prvej jazde naprieč Saharou a na Žltej rallye, či automobily ZX Rallye Raid, ktoré zvíťazili na majstrovstvách sveta a päťkrát za sebou vyhrali Rallye Paríž-Dakar.
V roku 2000 prekonal Citroën už po štvrtýkrát za sebou svoj historický rekord predaja počtom 1 140 000 predaných kusov, čo oproti roku 1999 predstavuje nárast o viac ako 13,2 %. V priebehu piatich rokov stúpol odbyt citroënov o viac ako 52 %. Vzostupná tendencia sa potvrdzuje aj v roku 2001 -- napriek nepriaznivému kontextu zaznamenal predaj za prvých šesť mesiacov 11,5-percentný rast.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:20