StoryEditor

USA budú konať aj bez spojencov

26.01.2003, 23:00

Americký minister zahraničných vecí Colin Powell adresoval niektorým európskym krajinám slová, podľa ktorých je Washington odhodlaný proti Iraku zakročiť aj sám. "Multiratelarizmus sa nesmie stať ospravedlnením nečinnosti... Nič iné pre nás nechceme, iba priniesť bezpečnosť," vyhlásil pred svetovými politickými a obchodnými lídrami na Svetovom ekonomickom fóre v švajčiarskom Davose. Powell tiež odmietol kritiku, že USA neposkytli dostatok dôkazov o zbrojnom programe irackého diktátora Saddáma Husajna. Informovali americké televízne stanice Fox News Channel a MSNBC.
"Čím viac vyčkávame, tým má diktátor s jasným väzbami na teroristické skupiny, vrátane Al-Kajdy, väčšiu šancu poskytovať zbrane, deliť sa o technológie alebo tieto zbrane opäť použiť," zdôraznil šéf americkej diplomacie. USA však neposkytli o väzbách Saddáma na Al-Kajdu žiadne konkrétne dôkazy. Powell zopakoval, že poskytnutie väčšieho času inšpektorom OSN sa neukáže ako úspešné, ak iracký prezident nezačne spolupracovať. "Neexistujú žiadne náznaky toho, že Irak urobil strategické rozhodnutie povedať pravdu a naplniť svoje medzinárodné záväzky odzbrojiť sa... Ak sa Irak neodzbrojí mierovou cestou práve v tejto kritickej chvíli, bude odzbrojený," dodal Powell.
Britský premiér Tony Blair medzitým pre britskú televíziu BBC vyhlásil, že inšpektori musia "dostať čas na dokončenie práce", no ak toho nebudú schopní, Saddáma bude potrebné odzbrojiť silou. Niektoré európske krajiny požadujú, aby inšpektori dostali viac času aj po uplynutí termínu stanoveného Bezpečnostnou radou (BR) OSN. Šéf zbrojných inšpektorov OSN Hans Blix a jeho kolega z medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Mohamed El Baradei predstúpia so svojou správou v BR OSN dnes. Bagdad podľa rezolúcie č. 1 441 mal poskytnúť informácie o všetkých svojich zbraniach hromadného ničenia a s tým spojenými materiálmi. Inšpektori sú v Iraku od novembra minulého roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:05