StoryEditor

Odkrojí štát z peňazí na dôchodkovú reformu ?

19.06.2003, 00:00
Na úhradu nákladov dôchodkovej reformy by malí ísť všetky prostriedky z predaja Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktoré má ministerstvo financií uložené na termínovanom účte v Národnej banke Slovenska. Nielen istina, ale aj úroky. Pre HN to uviedli hovorcovia ministerstva financií a ministerstva práce Peter Papánek a Martin Danko. Dôchodková reforma by teda o úroky prísť nemala. "Tak rozhodla vláda a zatiaľ sa na tom nič nemení," dodal Danko.
To, či však úroky pôjdu na reformu, ešte nie je isté. Štátny rozpočet sa totiž po nadhodnotení príjmov ocitol v zlej pozícii. Podľa Márie Féhérovej zo sekcie analýz finančných trhov Slovenskej sporiteľne mali rozpočtové príjmy ku koncu mája výpadok vyše 17 miliárd korún. Preto sa na ministerstve financií hľadajú rôzne alternatívy, ako ho nahradiť. Údajne zaznela aj možnosť o použití úrokov z účtu, kde sú odložené peniaze na deficit Sociálnej poisťovne, ktorý vznikne zavedením druhého, kapitalizačného piliera. Na ňom bolo ku koncu mája 64,8 miliardy korún, z čoho úroky tvorili vyše tri miliardy. Použitie týchto prostriedkov by si zrejme nevyžadovalo ani zmenu uznesenia vlády z apríla minulého roka o rozdelení prostriedkov z privatizácie 49-percentného podielu v SPP. V zákone o rozpočtových pravidlách sa totiž hovorí, že "príjmom štátneho rozpočtu môžu byť aj úroky z kreditných zostatkov prostriedkov vedených na účtoch štátu v NBS". O použití úrokov z peňazí za SPP sa bude možno rokovať aj dnes na pravidelnej porade vedenia MF.
Ministrovi financií by úroky z peňazí za SPP prišli zrejme vhod, ak by sa nenaplnil zámer ministerstva získať 4 miliardy korún na dividendách zo zostávajúceho podielu v SPP. V súvislosti s dividendami z SPP má ministerstvo v rozpočte jedno malé nedorozumenie. Napriek tomu, že rozpočtová klasifikácia pozná v rámci nedaňových príjmov položku dividendy, ministerstvo ich v zákone o štátnom rozpočte zrejme omylom zaradilo medzi granty a transfery.
Stav účtu MF v NBS s prostriedkami na dôchodkovú reformu
K 19. júlu 2002  61,7 mld. Sk
K 31. máju 2003  64,8 mld. Sk
Z toho úroky:  3,1 mld. Sk
Zdroj: MF SR
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 15:15