StoryEditor

Súhrnná správa sleduje predovšetkým zmenu

30.12.2001, 23:00

Z hľadiska vydávania pôvodnej odbornej literatúry na tom Slovenská republika nie je najlepšie. Existujú však vydavateľstvá, ktoré sa snažia tento stav zmeniť. Jedným z nich je Inštitút pre verejné otázky. Minulý týždeň vyšla v poradí šiesta Súhrnná správa o stave spoločnosti editorov Miroslava Kollára a Grigorija Mesežnikova. Je to potešujúca správa pre odbornú i laickú verejnosť.
Súhrnná správa vychádza v IVO po piaty raz. Prvú Súhrnnú správu vydala v roku 1996 Nadácia Sándora Máraiho. Odvtedy sa toho veľa zmenilo. Postupne sa menia autori, počet jednotlivých kapitol, ako aj ich rozsah a obsah. Ukazuje sa, že Slovensko má dostatočný potenciál nezávislých odborníkov, ktorí sú schopní kritickej sociálnej analýzy. Takisto je vidieť, že v priebehu rokov odborníci čiastočne kladú dôraz na odlišné okruhy problémov. Príkladom sú najmä kapitoly Internet a Rómovia. To všetko však nie je samoúčelné. Súhrnná správa je predovšetkým knihou o zmene -- o zmene v slovenskej spoločnosti.
Základný obsah publikácie nadväzuje na predchádzajúce ročníky. Je rozdelený do piatich základných tematických blokov: Vnútorná politika, Zahraničná politika, Ekonomika, Spoločnosť a Vybrané otázky spoločenského vývoja SR. Najmenej zmien v tohtoročnej správe vykazuje Vnútorná politika. Už tradične zahŕňa štúdie analyzujúce najdôležitejšie udalosti politického vývoja, činnosť štátnych inštitúcií, politických strán a cirkví, stav právneho štátu a legislatívy, pôsobenie skupín organizovaných záujmov, výkon ľudských práv, situáciu národnostných menšín, fungovanie verejnej správy a vývoj verejnej mienky.
Blok Zahraničná politika je tohto roku obohatený o kapitolu Ekonomické rozmery zahraničnej politiky po začlenení Slovenska do OECD. Autori v nej venujú pozornosť predovšetkým otázkam energetickej diplomacie a zahraničným investíciám. Tematická časť Ekonomika analyzuje vývoj ekonomickej sféry, pokračujúci proces privatizácie, stav verejných financií a dynamiku menového vývoja. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov chýba v tohtoročnej Správe kapitola o poľnohospodárstve.
Autori jednotlivých kapitol časti Spoločnosť sa venujú problémom životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja, problémom zdravotníctva, sociálnej politiky, školstva a vedy. Ďalšie kapitoly sú o vývoji v oblasti kultúry, v médiách a v treťom sektore, takisto aj o vývoji kriminality, korupcie a internetu. Kapitola Marginalizované skupiny sa v tomto roku zaoberá situáciou osôb s ťažkým telesným a zmyslovým postihnutím a situáciou detí vychovávaných mimo rodiny.
K najväčším zmenám došlo v časti Vybrané problémy spoločenského vývoja SR. Úplne nová je kapitola o demografickom vývoji. Táto téma už síce bola rozpracovaná v Súhrnnej správe 1998 -- 1999, ale v oveľa menšom rozsahu. Autorka hodnotí jednotlivé demografické procesy na základe dostupných štatistických údajov, mapuje širšie vývojové trendy a analyzuje problematiku z hľadiska vnútorných, demografických aj širších spoločenských podmienok.
K novinkám patria kapitoly Starší a starí ľudia v spoločnosti, Dôchodková reforma a Trh práce. Po dvoch rokoch sa na stránky Súhrnnej správy opäť vrátila kapitola Šport. Ďalšou príjemnou zmenou je samostatná Obrazová správa o stave krajiny Slovensko 2001 s umeleckými dokumentárnymi fotografiami Martina Kollára.
Deväťstostránkový rozsah knihy by mohol vyvolávať dojem, že viac sa do nej o Slovensku už nezmestí. Samozrejme, že to tak nie je a autori iste nemajú také ambície. A je to tak dobre. Avšak ani v jednej z doterajších Súhrnných správ nebola napríklad rodine -- jednej zo základných sociálnych inštitúcií -- venovaná samostatná kapitola. Možno sa jej čitatelia dočkajú na budúci rok. Kniha by si takisto zaslúžila podrobnejší obsah -- tak ako v minulých ročníkoch. Tohtoročný je síce veľmi prehľadný, ale na druhej strane sťažuje orientáciu v rámci jednotlivých kapitol.
V minuloročnom vydaní obsahoval Záver publikácie zhodnotenie vývoja a očakávaní v jednotlivých oblastiach života spoločnosti. V tohtoročnom vydaní je zameraný len na vnútropolitickú oblasť, najmä na budúcoročné parlamentné voľby. Hoci autori vychádzajú z proreformných hodnotových pozícií, Záver nepôsobí dobre.
Napriek tomu treba povedať, že Slovensko 2001 je dôležitá publikácia pre každého, kto sa zaujíma o vývoj a smerovanie Slovenska. Zaoberá sa širokým spektrom problémov, ktoré nielen opisuje, ale snaží sa ich tiež hlbšie rozpracovať. Napriek svojmu názvu to nie je kniha len na jeden rok.

Ed. Miroslav Kollár a Grigorij Mesežnikov: Slovensko 2001. Súhrnná správa o stave spoločnosti. IVO, Bratislava 2001

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:30