StoryEditor

Program, v ktorom nejde o pekné tváre

19.04.2002, 00:00

Ján Gregor
Známy bonmot o tom, že vychádza stále viac kníh, ktoré číta stále menej ľudí, chce v jeho druhej časti v Českej republike zvrátiť nová knižná cena, ktorej udeľovanie púta pozornosť zvedavcov i skeptikov. Do finále súťaže Magnesia Litera, o ktorej je reč, sa dostalo dovedna osemnásť nominovaných titulov. Slávnostný vyhlasovací ceremoniál moderovaný Jolanou Voldánovou sa uskutoční zajtra v pražskej Mestskej knižnici, v nedeľu večer ho odvysiela druhý program Českej televízie. Ctižiadosťou ceny je stať sa obdobou dobre známeho filmového ocenenia Český lev. Za vyhlasovateľom súťaže, Občianskym združením Litera, stojí Akademie věd ČR, České centrum PEN klubu, Obec spisovatelů, překladatelů, Svaz českých knihkupců a nakladatelů a Nadace Český literární fond. Hlavná cena je dotovaná stotisícovou odmenou. Táto spoločnosť je slušnou zárukou, že sa nová knižná cena nepremení na pochybné podujatie ovplyvnené kšeftármi s tlačeným slovom, ale naozaj zvýrazní to najlepšie, čo sa na knižnom trhu v poslednom roku v jednotlivých oblastiach objavilo.

Kto ocení ducha
Kvalitné knihy určite nikdy nepatrili a ani nebudú patriť medzi oblasti, ktoré vzrušujú široké obecenstvo, ich existencia a vydávanie si však svoju pozornosť zaslúžia. V Česku aj na Slovensku zatiaľ boli viac-menej jedinými barometrami koncoročné ankety, v prvom prípade v denníku Lidové noviny, v druhom v týždenníku Domino fórum. Okrem toho existuje množstvo rozdrobených ocenení zameraných na čiastkové oblasti, zvláštnou kapitolou sú ocenenia, ktoré si niektorí vydavatelia udeľujú sami sebe a robia z toho mediálnu udalosť. Udeľovanie veľkej literárnej ceny na spôsob, akým sa zvykne oceňovať film, je jednoduchý nápad. Ako taký by sa mal ujať, drvivá väčšina reakcií vyjadrovala svoje sympatie. V prípade českého knižného trhu si túto cenu vyžiadala samotná situácia, v minulom roku tamojší vydavatelia opäť prekonali rekord v počte vydaných titulov (vyše 14-tisíc). Hoci by po makropohľade na kvantitu mal nasledovať aj mikropohľad na kvalitu, medzi množstvom prvotriedneho braku sa nájdu desiatky, či až stovky vynikajúcich kníh. Niektorí kníhkupci to považujú za negatívny trend, majú problém tie stovky nových titulov vôbec dostať na pulty; pravdou je, že veľká produkcia sťažuje orientáciu.

Kandidáti na úspech
Ocenenia budú udelené dovedna v ôsmich kategóriách, bude to Litera za nakladateľský počin, prekladovú knihu, populárno-náučnú literatúru, objav roka, poéziu, prózu, prínos českej literatúre a hlavná cena za Knihu roka, ktorá vyjde zo všetkých nominácií. Hlavná cena je dotovaná stotisícovou odmenou. Väčšina nominovaných kníh má už svoj úspech v podobe ohlasu čitateľov aj kritiky za sebou, inou otázkou je, ktoré z nich prenikli aj na Slovensko postihnuté ešte menším záujmom a solventnosťou čitateľskej obce. Všeobecne sa dá konštatovať, že najznámejšia z nominovaných kategórií je u nás česká próza a predovšetkým prekladové tituly.


Nominácie na výročné ceny Magnesia Litera za rok 2001

* Litera za objav roka:
Petr Fabián: Dům mezi okny (H&H)
Hana Andronikova: Zvuk slunečních hodin (Knižní klub)
Radek Malý: Lunovis (BB Art)

* Litera za poéziu:
Vít Slíva: Grave (Host)
Jiří Gruša: Grušas Wacht am Rhein aneb Osamělé ghetto (Paseka)
Petr Maděra: Komorní hůrka (Host)

* Litera za prózu:
Patrik Ouředník: Europeana (Paseka)
Jáchym Topol: Noční práce (Hynek/Torst)
Miloš Urban: Hastrman (Argo)

* Litera za nakladateľský čin:
Henri Pourrat: Kašpar z hor (Literární čajovna Suzanne Renaud)
Jürgen Serke: Böhmische Dörfer -- Putování opuštěnou literární krajinou (Triáda)
Tomáš Pěkný: Historie Židů v Čechách a na Moravě (Sefer)

* Litera za prekladovú knihu:
Salman Rushdie: Zem pod jejíma nohama (přeložil Pavel Dominik, Paseka)
Jiří Gruša: Česko -- návod k použití (přeložili Mojmír Jeřábek a Jiří Gruša, Barrister and Principal)
Básníci soumraku (přeložil Jiří Pelán, Paseka)

* Litera za populárno-náučnú literatúru:
Josef Alan a kolektiv: Alternativní kultura (Nakladatelství Lidové noviny)
Jan Dungel, Karel Hudec: Atlas ptáků ČR a SR (Academia)
Vít Vlnas: Princ Evžen Savojský (Paseka)

* Litera za prínos českej literatúre: nemá nominácie

* Magnesia Litera -- Kniha roka: zo všetkých nominácií

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:53