StoryEditor

USA a Rusko sa dohodli

14.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americký prezident George W. Bush včera oznámil, že USA dosiahli s Ruskom dohodu o znížení stavu jadrového zbrojného arzenálu zo súčasného stavu 6 000 -- 7 000 na 1 700 -- 2 200.
"Táto dohoda ruší dedičstvo studenej vojny," uviedol Bush predtým, než z Bieleho domu odcestoval do Chicaga. Zároveň zdôraznil, že podpisom zmluvy sa začne nová éra americko-ruských vzťahov. Podľa hovorcu Bieleho domu Ariho Fleischera sa bude arzenál znižovať tým spôsobom, že niektoré zbrane sa uskladnia a ďalšie demontujú. Na príprave dohody sa podieľali námestník amerického ministerstva zahraničných vecí John Bolton a jeho ruský partner Georgij Mamedov.
Pred nadchádzajúcim summitom prezidentov USA a Ruska Georgea W. Busha a Vladimira Putina správu potvrdil v Moskve aj ruský prezident Putin. "Minister zahraničných vecí Igor Ivanov ma práve informoval, že na americko-ruských rokovaniach v Moskve bol dohodnutý text najdôležitejšieho dokumentu tohto summitu -- dohody o redukcii strategických útočných zbraní," vyhlásil ruský prezident v Kremli. Podpis dohody prezidentmi oboch jadrových veľmocí sa očakáva počas ich stretnutia v ruskom hlavnom meste v dňoch 23. -- 26. mája.
Putin dnes ocenil dosiahnutý pokrok v rozhovoroch. "Bez angažovanej pozície administratívy USA a dôsledného prístupu prezidenta Busha by bolo zložité dosiahnuť dohodu. Sme veľmi spokojní so spoločnou prácou," povedal najvyšší ruský predstaviteľ. Intenzívne konzultácie budú pokračovať až do začiatku summitu. Ďalšie kolo rozhovorov na úrovni ministrov zahraničných vecí USA a Ruska bude v Reykjavíku v dňoch 14. -- 15. mája.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:23