StoryEditor

Burzové noviny krátko

23.05.2002, 00:00

Štvrťročný zisk skupiny Bank Austria výrazne klesol

Rakúska banková skupina Bank Austria/Creditanstalt dosiahla v prvom kvartáli tohto roku zisk pred zdanením 118 mil. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 27,7 %. Bank Austria/Creditanstalt patrí do nemeckej bankovej skupiny HVB Group. Podľa informácií banky bol štvrťročný výsledok výraznou mierou ovplyvnený reštrukturalizačnými nákladmi v Rakúsku a v krajinách strednej a východnej Európy. "Celý európsky bankový sektor musel v prvom štvrťroku bojovať so slabou konjunktúrou," povedal šéf Bank Austria/Creditanstalt Gerhard Randa.
(SITA)

Zisk Komunálnej poisťovne za kvartál prevýšil 12 mil. Sk
Komunálna poisťovňa, a. s., dosiahla v prvom kvartáli zisk prevyšujúci 12 mil. Sk. V rovnakom období predchádzajúceho roka pritom jej zisk predstavoval takmer 6 mil. Sk. Za prvé tri mesiace poisťovňa vykázala predpísané poistné na úrovni 170,6 mil. Sk, čo na medziročnej báze predstavuje viac než dvojnásobný nárast.
(SITA)
Maďarska centrálna banka predpovedá infláciu 5,3 %

Maďarská centrálna banka (MNB) zvýšila predpovede miery inflácie kvôli prehlbujúcim sa obavám z vplyvov rastu miezd a domácej spotreby a vysokých cien ropy na maďarskú ekonomiku. Vo svojej poslednej štvrťročnej správe o inflácii MNB uvádza, že medziročná miera inflácie bude na konci tohto roku okolo 5,3 %, pričom do konca roku 2003 by mala klesnúť na 3,4 %. V predchádzajúcej správe banka predpovedala mieru inflácie na koniec tohto roku vo výške 4,8 %. Na inflačné riziká poukázala MNB aj v utorok, keď rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb o 50 bázických bodov na 9 %. Išlo o prvé zvýšenie sadzieb od konca roku 2000.
(SITA)

Japonský index Nikkei na deväťmesačnom maxime

Hlavný index na tokijskej akciovej burze Nikkei skončil v stredu na najvyššej úrovni za deväť mesiacov. Investori totiž aktívne kupovali akcie firmy Sumitomo Mitsui Banking Corp a iných podnikov, zameraných na domáci japonský trh. Podporili ich signály priaznivého zvratu v rámci japonskej ekonomiky. Index Nikkei finišoval v stredu s prírastkom 1,36 % na úrovni 11 961,98 bodu. Index TOPIX vzrástol o 1,19 % na 1 129,67 bodu, čo je taktiež deväťmesačné maximum. Burza_01.jpg TASR/AP
(SITA)

Na BCPB sa prevádzali väčšie balíky SLK Piešťany a Solivarov

V priamych obchodoch sa včera na Burze cenných papierov v Bratislave (BSCP), a. s., prevádzali väčšie balíky a. s. SLK Piešťany, ako aj Solivarov Prešov. Majiteľov zmenilo 78 913 akcií Solivarov pri cene 4 232,50 Sk za kus, čo predstavuje dohodnutých 84,44 % základného imania. Ide o privatizáciu tejto spoločnosti, keď Fond národného majetku SR predal účastiny Nováckym chemickým závodom za celkových 334 miliónov Sk.
(TASR)

ECB by mala vytvoriť systém rotujúcich hlasovacích práv členov výkonnej rady

Rotujúce hlasovacie práva medzi členmi eurozóny sú najlepším spôsobom reformy Európskej centrálnej banky (ECB) po rozšírení menovej únie, avšak za predpokladu, že systém bude čestný rovnako pre malé aj veľké krajiny. Guvernér holandskej centrálnej banky Nout Welling v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že rovnaký prístup ku všetkým členom je mimoriadne dôležitý, hlasovacie práva by sa mali striedať a Francúzsko ani Nemecko by nemali mať trvalé hlasy. Podľa jeho názoru všetci členovia Výkonnej rady ECB by v rámci tohto systému mali mať jeden hlas, nie podľa veľkosti krajiny, jednoducho jeden hlas.
(TASR)

MMF rozhodol o odložení splatenia úveru Argentínou o rok

Medzinárodný menový fond (MMF) rozhodol o 12-mesačnom odložení splátky 136 mil. USD, ktorú mala Argentína splatiť tento týždeň. Šéf MMF Horst Köhler o tom informoval po stretnutí s argentínskym ministrom hospodárstva Robertom Lavagnom. Povedal, že návšteva ministra vo Washingtone bola vhodnou príležitosťou, aby sa prediskutoval kompaktný program na zvládnutie krízovej situácie v Argentíne. Argentína dúfa, že MMF už začne rokovania o poskytnutí úveru 9 miliárd USD, ktoré by pomohli stabilizovať ekonomiku, zmietanú v najhlbšej kríze v dejinách tohto štátu.
(TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 20:38