StoryEditor

Slovenské tenistky v Charleroi o fedcupový zázrak

18.07.2003, 00:00
Slovenská tenisová reprezentácia sa už tento víkend stretne v zápase štvrťfinále svetovej skupiny Pohára federácie s Belgickom, ktoré bude v zostave so semifinalistkami Wimbledonu Kim Clijstersovou a Justine Heninovou-Hardennovou jednoznačným favoritom tohto duelu.

Slovenská tenisová reprezentácia sa už tento víkend stretne v zápase štvrťfinále svetovej skupiny Pohára federácie s Belgickom, ktoré bude v zostave so semifinalistkami Wimbledonu Kim Clijstersovou a Justine Heninovou-Hardennovou jednoznačným favoritom tohto duelu. V drese Slovenska budú totiž z rôznych dôvodov chýbať Daniela Hantuchová, Henrieta Nagyová, Ľudmila Cervanová a Martina Suchá, a tak sa tím zvereniek Tomáša Malika predstaví v Charleroi v oklieštenej zostave Janette Husárová, Ľubomíra Kurhajcová, Eva Fislová a svoju fedcupovú premiéru absolvuje iba šestnásťročná Jarmila Gajdošová.
Belgický kapitán Ivo Van Aken však očakáva aj napriek neúčasti najlepších Sloveniek vysokú úroveň zápasu. "Myslím, že úroveň môže byť podobná, ako keby tu bola aj Daniela Hantuchová," predpovedá Aken. Pred prílišným optimizmom varuje aj víťazka tohtoročného French Open Heninová: "Na papieri to vyzerá jasné, ale nič netreba podceňovať, treba sa sústrediť a hrať čo najlepšie. V každom prípade sa už neviem dočkať, kedy vybehnem na kurt. Je pre mňa vždy výnimočné hrať doma. Atmosféra v predchádzajúcom zápase proti Rakúsku bola fantastická. Som si istá, že taká bude aj v stretnutí proti Slovensku," povedala Heninová. Na novučičkom oranžovom Decoturfe v basketbalovej hale Spiroudome si už zatrénovala aj svetová dvojka Kim Clijstersová, ktorá sa k výprave pripojila až v stredu, pretože začiatkom týždňa mala povinnosti pre sponzorov a absolvovala tiež rutinnú lekársku prehliadku. Hneď po príchode o Charleroi oznámila, že o ďalší rok predĺžila spoluprácu so svojím koučom Marcom Dehousom. Trénuje s ním už rok a je spokojná. Počas spolupráce sa dostala na druhé miesto v rebríčku WTA, vyhrala turnaj Masters, bola vo finále Roland Garros, v semifinále Wimbledonu a Australian Open. "Na zápas cestujeme v úlohe outsidera, ale v tenise je možné všetko. Výhodou bude, že dievčatá môžu hrať uvoľnene, pretože nemajú čo stratiť. Všetky sú zdravotne v poriadku a verím, že sa popasujú o čo najlepší výsledok," vyjadril sa k šanciam Slovenska T. Malik. O poradí zápasov sa rozhodne v dnešnom žrebe, zajtra od 15.00 hod. sú na programe úvodné dve dvojhry, v nedeľu od 13.30 hod. sa dohrávajú ďalšie dve dvojhry a záverečná štvorhra. Stretnutie vysiela na svojom druhom programe STV, hlavným rozhodcom bude Švajčiar Andreas Egli.
Štvrťfinále Pohára federácie: Belgicko - Slovensko (Charleroi, tvrdý povrch), USA - Taliansko (Washington, tvrdý povrch), Slovinsko - Rusko (Portorož, antuka), Španielsko - Francúzsko (Oviedo, antuka).
Nominácia SR: J. Husárová (69. v rebríčku WTA Tour), Ľ. Kurhajcová (94./158.), E. Fislová (104./219.), J. Gajdošová (241) nominácia Belgicka: K. Clijstersová (2.), J. Heninová-Hardennová (3.), E. Callensová (82.), C. Maesová (240.)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 05:40