StoryEditor

Očkovanie pred dovolenkou nie je výmysel lekárov

09.05.2003, 00:00
Už čoskoro je tu leto a s ním dovolenkové sťahovanie národov. Často však odchádzame s plnou batožinou šiat, potravín či športových potrieb, no bez základných informácií o zdravotných rizikách. Nie každý si uvedomuje, že okrem príjemných zážitkov, veľkých i malých dobrodružstiev a zopár riskantných hltov kontaminovanej vody si môžeme priniesť aj nepríjemné problémy a vysnívaná dovolenka sa môže zmeniť na nočnú moru.
 Na čo treba myslieť a ako si chrániť zdravie pred cestou do exotických krajín, sme sa opýtali infektologičky MUDr. Ľudmily Šiškovej, primárky oddelenia pre cudzokrajné choroby FN v Bratislave.
"Pred odchodom do exotických krajín by sa mal každý turista informovať na oddelení cudzokrajných chorôb o zdravotných rizikách tej ktorej krajiny i o možnostiach, ako sa týmto ochoreniam vyhnúť, takže každá exotická cesta by mala začať u lekára. U nás dostane informácie o potrebnom preventívnom očkovaní i ostatných ochranných opatreniach, pomocou ktorých sa môže týmto exotickým ochoreniam a nákazám vyhnúť. Žiaľ, pre mnohých je vôňa dobrodružstva silnejšia ako zodpovednosť. Preventívne očkovanie podceňujú a následky sú často veľmi kruté. Nedbalosť a podcenenie situácie sa už viacerým stali osudné," povedala MUDr. Šišková. Zdôraznila, že nielen dovolenkári, ale každý, kto sa chystá hoci aj na kratší služobný pobyt v zahraničí, by nemal zabúdať na preventívnu prehliadku. S očkovaním treba začať najmenej šesť až osem týždňov pred odchodom do rizikových oblastí.
Štatistiky každoročne zaznamenávajú výskyt rôznych cudzokrajných ochorení, s ktorými sa našinci vracajú z ciest. "My máme možnosť informovať a ovplyvniť iba tých, ktorí nás navštívia. Oboznámime ich so zemepisnými a klimatickými podmienkami danej krajiny, spôsobom života, zvykmi, kultúrou, kuchyňou... Odchádzajú od nás poučení o zdravotných rizikách a vedia aj to, ako sa im brániť. Sú to zväčša jednotlivci, ktorí cestujú služobne a návšteva nášho oddelenia patrí k povinnej výbave na túto cestu. Ak dodržiavajú naše pokyny, sú zaočkovaní, vracajú sa zvyčajne bez zdravotnej ujmy. Ostatných však ovplyvňovať nemôžeme. Ide o osobné rozhodnutie každého jednotlivca. Ak však cestovatelia odchádzajú do rizikových krajín nezaočkovaní a nepoučení, preberajú na seba veľké riziko," vysvetľovala infektologička.
Povinné očkovanie sa v súčasnosti vyžaduje len pri žltej zimnici (akútne ochorenie sprevádzané krvácaním zo slizníc) a potvrdenie (certifikát) o jeho absolvovaní kontrolujú na hraniciach štátov rovníkovej Afriky, Južnej a Strednej Ameriky. Vakcína sa musí aplikovať minimálne 10 dní pred vstupom na územie štátu, ktorý to vyžaduje. Ostatné očkovania a preventívne opatrenia týkajúce sa najmä týfusu, cholery, meningitídy, záškrtu, japonskej encefalitídy či hepatitídy A a B sa len odporúčajú.
Medzi najčastejšie ochorenie patrí hepatitída A (žltačka). U neimúnnych cestovateľov sa objavuje tisíckrát častejšie ako cholera. Na Slovensku je dostupné ochranné očkovanie proti tomuto ochoreniu a očkovaním sa možno chrániť aj pri hepatitíde B. Odporúča sa najmä pri dlhodobých pobytoch v Afrike, Južnej a Strednej Amerike, juhovýchodnej Ázii a ostrovoch Tichého oceánu.
Očkovanie proti brušnému týfusu je potrebné pri cestách do niektorých štátov s nízkym hygienickým štandardom v Ázii, Afrike, Strednej a Južnej Amerike. Imunita po očkovaní trvá tri roky. Očkovanie proti cholere poskytuje len čiastočnú ochranu na tri až šesť mesiacov a očkuje sa len výnimočne. Očkovanie proti japonskej encefalitíde sa odporúča pri návštevách krajín juhovýchodnej a východnej Ázie, od Vladivostoku a Kórey, východnej Číny až po Indiu, Pakistan a južný Nepál i na ostrovoch západnej časti Tichého oceánu -- Japonska, Filipín a Indonézie. Imunita trvá štyri roky.
Na očkovanie proti meningokokovej meningitíde (bakteriálnemu zápalu mozgových blán) treba myslieť pri cestách do krajín subsaharskej Afriky (vyžaduje sa od pútnikov do Mekky a Saudskej Arábie), Ázie a Južnej Ameriky, kde vznikajú rôzne epidémie.
Pri pobyte v tropických a subtropických krajinách je nebezpečná malária. Prenášačom malárie je hmyz a komáre. Cestovatelia by sa mali ešte pred odchodom do rizikových oblastí podrobne oboznámiť s antimalarikami a prípravkami odpudzujúcimi komáre, ktoré sa vyrábajú v podobe rôznych repelentov. Antimalariká predpisuje lekár, no iba niektoré hradí poisťovňa. MUDr. Šišková pripomenula, že táto parazitárna infekcia ohrozuje asi dve miliardy obyvateľov a ročne jej podľahne asi sto Európanov. Najdôležitejším opatrením je chemoprofylaxia, ktorá začína 1 -- 2 týždne pred vstupom do ohrozenej oblasti a končí sa 4 -- 6 týždňov po jej opustení.
Očkovanie sa všeobecne odporúča podľa toho, do akej rizikovej krajiny má turista namierené, v akých podmienkach bude bývať, či cestuje s cestovnou kanceláriou alebo individuálne. Riziko v turistických centrách je menšie ako u cestovateľov, ktorí sa pohybujú voľne, stanujú v prírode a stravujú sa z miestnych zdrojov.
Pri pobyte v cudzine by mali byť zvlášť obozretné tehotné ženy, deti, starší ľudia, alergici, cukrovkári, kardiaci a postihnutí rôznymi chronickými ochoreniami. Práve tí by nemali cestovať bez liekov a konzultácie s lekárom.

Čo by nemalo chýbať v batožine?

Okrem vhodného bavlneného oblečenia prispôsobeného teplotám v danej krajine a repelentným prostriedkom proti poštípaniu hmyzom, netreba zabúdať ani na slnečné ochranné okuliare, šatku alebo klobúk na ochranu hlavy pred úpalom a vhodnú obuv. Vo výbave nesmie chýbať ani príručná lekárnička so základnými liekmi proti teplote, hnačke, nevoľnosti, zápche, bolestiam hlavy, lieky na ochranu proti malárii, repelenty, dezinfekčný prostriedok, pohotovostné obväzy, pinzeta, nožničky, náplasti...
V súčasnosti je na Slovensku zadarmo iba povinné očkovanie proti žltej zimnici. Očkovanie proti žltačke A a B -- pri služobných pobytoch a po potvrdení revíznym lekárom, plne hradí poisťovňa. Turisti si ju musia hradiť sami.
Na čo nezabúdať: dať sa zavčasu očkovať, dodržiavať prísnu osobnú hygienu, piť len dezinfikovanú a prevarenú vodu, vodu prevárať minimálne 10 -- 15 min., zuby si umývať iba prevarenou vodou, vodu a nealkoholické nápoje požívať iba v originálnom balení, pozor -- ľad môže byť pripravený z kontaminovanej vody, jesť len stravu, ktorej kvalita je overená, denne používať účinné repelenty proti komárom, vystríhať sa pohlavného styku s neznámymi osobami, dať sa pred cestou poistiť a poisťovaciu kartu nosiť so sebou, obliekať si košele s dlhým rukávom, dlhé nohavice, hlavne za súmraku, nosiť bavlnené odevy vo svetlých farbách, pred spaním použiť prípravky na odpudenie hmyzu.
Čo jesť a čo nejesť: konzumovať iba priemyselne spracovanú zmrzlinu, jesť iba uvarenú zeleninu, ovocie iba dôkladne umyté v prevarenej vode, vyhýbať sa fašírovanému mäsu, konzumovať iba dobre uvarené a prepečené mäso, nekonzumovať jedlá, ktoré už raz boli zohriate, vyhýbať sa majonézam, vajíčkam.
Čoho sa vystríhať: nechránenému sexuálnemu kontaktu, módnemu tetovaniu, stomatologickým zákrokom, krvné deriváty prijať iba v situácii ohrozujúcej život, nekúpať sa v stojatých vodách, nechodiť bez ochrany nôh po piesku.
Informácie získate:
Najdôležitejšie informácie o zdravotných rizikách pri cestách do zahraničia získate na oddelení cudzokrajných chorôb pri Fakultnej nemocnici :
-- Americké námestie 3, Bratislava, tel.: 529 62 732, 529 25 688
-- Štátny zdravotný ústav SR, Trnavská 52, Bratislava.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 18:30