StoryEditor

Nemecko prekonalo stagnáciu

07.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Hamburský archív svetového hospodárstva (Hamburgisches Welt-Wirtschaftsarchiv/HWWA) naďalej prognózuje Nemecku na tento rok hospodársky rast vo výške 1,5 percenta.
Prezident HWWA Thomas Straubhaar uviedol, že rast ešte nestačí na vysielanie trvalých impulzov pre trh práce. Na tému realistickej prognózy ďalšieho vývoja povedal, že nie je rovnako optimistický ako kolegovia z iných výskumných inštitútov, ktorí očakávajú vyšší rast. "Kľúčový je trh práce," uviedol Straubhaar. "Ak sa Nemecku nepodarí premeniť rast do zamestnanosti, potom sa nedostaneme z rastu podnieteného exportom," doplnil.
Ekonomický expert Eckhardt Wohlers dodal, že Nemecko je závislé od zahraničného dopytu. Tým sa vystavuje "externým šokom", akým je napríklad nárast cien ropy. Nemecko stojí na začiatku hospodárskeho rozmachu, tvrdí Nemecký inštitút pre výskum hospodárstva (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung/DIW).
"Konjunktúra sa obrátila k lepšiemu, úporná stagnácia je prekonaná," oznámili dnes berlínski vedci. DIW preto zvýšil svoju prognózu rastu na tento rok na 1,8 percenta a na budúci rok na 2,1 percenta. Doteraz sa predpokladal na oba roky 1,4-percentný rast. Motorom oživenia je export, kým domáci dopyt je ešte slabý.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:42