StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

18.01.2004, 23:00
Népszabadság
V Komárne, v rodisku spisovateľa Móra Jókaiho, začala oficiálne fungovať Univerzita Jánosa Selyeho. Od Trianonu je to prvá štátna maďarská univerzita, ktorá vzniká za hranicami Maďarska. Po dlhom snažení hornozemského maďarstva sa podarilo vybojovať to právo, ktoré tomuto polmiliónovému spoločenstvu na základe demokratického hodnotového poriadku prislúcha. Založenie komárňanskej univerzity je úspechom nielen slovenských Maďarov a celého maďarstva, ale je to aj úspech demokratického hodnotového poriadku v strednej Európe. Väčšina slovenských poslancov v Bratislave dokázala prekonať vlastné predsudky a neodradili ich ani tlaky opozície alebo mimoparlamentných nacionalistických zoskupení, keď odsúhlasili založenie univerzity. Tým dokázali, že je ich srdcovou záležitosťou slovensko-maďarské zmierenie a spolužitie týchto národov bez predsudkov. (Prvá štátna maďarská univerzita za hranicami od Trianonu, nsz, 17. 1.)

Právo
Predovšetkým turistike sa počas svojej pracovnej návštevy Slovenska venoval český prezident Václav Klaus. V lyžiarskom stredisku Strednica v Tatranskej Javorine síce jazdil Klaus na vleku zadarmo, ale nepredbiehal sa. Ostatní lyžiari po ňom pokukovali a ocenili, že podáva výkony, ktoré by boli nad sily slovenského prezidenta Rudolfa Schustera. (Klaus si užíval zimné radovánky, Blahoslav Hruška, 16. 1.)

The Washington Post
Európska únia, NATO a americká armáda sa posúvajú k prahu Ruska do zóny najväčších podozrení. Rusko, ktoré v minulom roku väčšinou absentovalo na šachovnici medzinárodnej politiky, sa v tomto roku vracia Západu ako problém. Odpovede lídrov prezidentovi Putinovi a jeho tvrdenia sa ostro sledujú. Ako sa zdá, podarilo sa mu získať neotrasiteľnú dôveru prezidenta Busha a premiéra Blaira, rovnako ako nemeckého kancelára Gerharda Schrödera a francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca. (Veľké rozdiely okolo Putina, Jim Hoagland, 18. 1.)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:27