StoryEditor

September akciovým trhom neprospieva

06.09.2004, 00:00
September akciovým trhom neprospieva, stále vysoké ceny ropy a obavy o zisky firiem sa starajú o pesimistickú náladu na trhoch

Stále vysoké ceny ropy, obavy o zisky firiem a rôznorodé ekonomické správy sa zrejme postarajú tento týždeň na Wall Street o pesimistickú náladu. Napriek tomu by sa objem obchodovania mal dostať po chabom minulom týždni na vyššiu úroveň.
Burza bude otvorená len štyri dni. Dôvodom je sviatok Labor Day, ktorý pripadol nadnes. Neznámou premennou zostáva ešte hurikán Frances, ktorý cez víkend udrel na Floridu. Ten by mohol zapríčiniť pád akcií poisťovacích spoločností. Čo však znamená pre jedného stratu, druhému môže priniesť zisk. Firmy zaoberajúce sa "kutilskými" prácami ako Home Depot, alebo and Lowe's si môžu polepšiť. "Trh sa celý týždeň koncentroval na akcie poisťovní," skonštatoval analytik Wachovia Securities Bryan Piskorowski.
Ropa stále na scéne
Hoci sa ceny ropy už dávnejšie dostali zo svojich absolútnych maxím, stále sa na ne zameriava pozornosť investorov. Ak sa obavy o dodávky zvýšia kvôli neistote v Iraku a ťahaníc okolo ruského producenta Jukos, mohlo by dôjsť k opätovnému zvyšovaniu cien. "Ropa zostáva stálym zdrojom obáv a musíme sa pozerať čo sa deje na Blízkom východe," komentoval Gordon Fowler zo spoločnosti The Glenmede Trust Company. Ako dodal, čím menej teroristických aktivít, tým viac je tlačená cena ropy nadol. Októbrové dodávky sa na newyorskej burze v piatok obchodovali jeden cent pod 44 dolárov za barel, teda 159 litrov.
Zisky firiem
"September je najhorší mesiac na výkony akciových trhov," vyjadril sa Fowler. Podľa jeho slov práve v tomto mesiaci manažmenty znižujú svoje očakávania. Jeho predpoveď potvrdzuje aj krok popredného výrobcu čipov Intelu, ktorý znížil prognózu príjmov a marže. Firma tento krok odôvodnila zníženým dopytom po čipoch, čo znepokojilo viacerých analytikov. Trh očakáva ešte niekoľko ďalších vyhlásení. V stredu uverejní výsledky spoločnosť Comverse Technology, ktorá sa zaoberá softvérom pre mobilné telefóny. O deň neskôr zase oznámi svoje zisky výrobca polovodičov National Semiconductor.
Greenspan mieša karty
Dôležité budú aj makroekonomické správy. V auguste si našlo v Spojených štátoch amerických prácu 144-tisíc ľudí. Zodpovedné ministerstvo takisto revidovalo júnové a júlové štatistiky smerom nahor. To čoraz viac podporilo očakávania, že federálny rezervný systém, ktorý plní funkciu centrálnej banky, zvýši úrokové sadzby. Preto bude v stredu v centre pozornosti šéf Fedu Alan Greenspan. "Keď bude mať prejav pre Rozpočtový výbor, budeme počúvať, či nepríde k zmene tónu," povedal Piskorowski. Fed ústami svojho predsedu pred niekoľkými mesiacmi naznačil, že bude zvyšovať sadzby rozvážnym tempom.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 16:24