StoryEditor

Tlak na znižovanie nákladov na správu

26.10.2004, 00:00
Tlak na znižovanie nákladov na správu, agentúra McKinsey: investičné fondy sa po rokoch môžu opäť nadýchnuť

Logo Handelsblatt
Podľa poradenskej agentúry McKinsey zisky európskych investičných fondov v minulom roku opäť prudko vzrástli, keď počas predchádzajúcich troch rokov ich výnosy trvale klesali. Rok 2004 však asi znovu prinesie stagnáciu. "Obávam sa, že ziskovosť operácií sa v tomto roku zvýši len s najväčším úsilím," uviedol Martin Huber, ktorý v agentúre zodpovedá za Nemecko.
Spomínaná štúdia je tradične dôležitým indikátorom situácie, v akej sa pohybujú správcovia fondov. V celom odvetví neexistujú nijaké spoľahlivejšie údaje ako tie, ktoré predkladá agentúra McKinsey. Podniky pritom nemajú zákonnú povinnosť poskytovali tieto údaje. Preto aj spracovanie získaných informácií trvá relatívne dlhšie.
Podľa tohto dokumentu sa zisková marža zvýšila o 3,1 na 12,7 bázických bodov, t. j. 1,27 percenta (jeden bázický bod = 0,10 percenta) spravovaného majetku. Fondy majú pritom za sebou ťažké roky. Po fáze búrlivého rozvoja akciových trhov sú investori opatrnejší a veľmi detailne sledujú vývoj kurzov i náklady na správu. Do fondov smeruje menej peňazí ako v minulosti, a tak zodpovední správcovia nemajú inú možnosť, len šetriť. Celkovej situácii neprospeli ani viaceré finančné škandály z posledného obdobia v USA.
Agentúra McKinsey zaslala dotazníky 112 európskym spoločnostiam, ktoré spoločne spravujú majetok vo výške 4 000 miliárd eur, t. j. okolo 60 percent celého majetku fondov. Poradcovia si pochvaľujú, že spoločnosti už medzitým problém úsporného tlaku plne zvládli. Po tom, čo náklady v uplynulých rokoch stúpali ročne o 5 -- 13 percent, v roku 2003 zostali prakticky na úrovni predchádzajúceho roku. Príjmy sa zvýšili o 11 percent.
Investičné fondy však budú aj naďalej čeliť veľkým výzvam. Tak je o tom aspoň presvedčený už citovaný M. Huber. Predovšetkým veľkí inštitucionálni zákazníci, ako poisťovne či priemyselné podniky, dávajú v poslednom období prednosť malým špecializovaným finančným domom pred univerzálnymi ústavmi. "S uvedeným problémom zápasia dokonca aj niektoré naozaj veľké fondy," hovorí.
S týmto názorom súhlasí aj Alan Brown zo spoločnosti State Street Global Advisers, ktorá spravuje majetok vo výške tisíc miliárd eur: "Veľké všeobecné investičné fondy strácajú podiely na trhu v prospech nezávislých špecialistov, ktorí sa dobre vyznajú napríklad v situácii na rozvíjajúcich sa svetových trhoch." A do tretice polienko do ohňa prikladá aj Klaus Mössle zo spoločnosti Fidelity Investments: "Kto nemá jasné smerovanie, dostáva sa pod tlak. Reštrukturalizácia je v plnom prúde." (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:18