StoryEditor

Niektoré banky využili sterilizáciu v NBS

17.12.2001, 23:00

Včera sme na slovenskom peňažnom trhu boli svedkami poklesu najkratších periód. Jednodňové depozity sa v utorok ráno kótovali na úrovni 6,7/6,8 % p. a. pri overnightoch a tomnextoch. So spotnextmi sa včera začalo obchodovať na cene 7,55/7,70 % p. a. Komerčné banky kótovali včera ráno týždňové fondy na cene 7,60/7,70 % p. a. Otváracia cena dvojtýždňových až šesťmesačných medzibankových pôžičiek bola v úvode nového týždňa na rovnakej úrovni 7,55/7,70 % p. a. Bankové úložky s deväťmesačnou a ročnou maturitou sa nachádzali tak ako v predchádzajúcom týždni deň na úrovni 7,50/7,70 % p. a.
V úvode nového týždňa deponovali komerčné banky v Bankovom zúčtovacom centre Slovenska 33,755 mld. Sk, čím je sektor na dennej báze v nadstave, ktorý je vo výške 1,473 mld. Sk. Na kumulatívnej báze predstavuje plnenie povinných minimálnych rezerv (PMR) 104,51 %. Z peňažného trhu pritom ubudlo vyše 2 mld. Sk, keď k nedeli banky držali na účtoch rezerv 35,9 mld. Sk. Niektoré banky pravdepodobne využili možnosť jednodňových sterilizačných operácií v Národnej banke Slovenska (NBS), kde uložili svoje voľné prostriedky.
Obchodovaniu na medzibankovom peňažnom trhu dominovali jednodňové splatnosti. Hneď ráno sa overnighty v relatívne veľkom objeme nakupovali za cenu 6,8 %. Ešte predpoludním však nastala vlna predajov až do úrovne 6,2 %, následkom čoho klesli kotácie týchto najkratších depozitov na úroveň 6,2/6,3 %. Obchody sa zrealizovali aj pri tomnextoch, avšak bez vážnejšieho vplyvu na zmenu ich ceny. Úložky s dvojtýždňovou lehotou splatnosti sa obchodovali prostredníctvom swapových operácií a rozpätie sa zúžilo na úroveň 7,6/7,7 %. Ukladali sa aj dvojtýždňové medzibankové pôžičky za 7,60 a 7,55 %. Z dôvodu nízkych realizovaných objemov sa však kotácie týchto depozitov nezmenili. S ostatnými periódami sa v priebehu včerajšieho dňa neobchodovalo a tieto depozity zotrvali na raňajších hodnotách.
Najdôležitejšou udalosťou dnešného dňa bude pravdepodobne pravidelný sterilizačný repo tender centrálnej banky. Aukcia štátnych pokladničných poukážok, ktorá v tomto roku zväčša sprevádzala repo tender, sa už v tomto roku neuskutoční. V stredu príde do sektora 18 mld. Sk zo splatného repo tendra. Keďže v sektore pretrváva prebytok likvidity, ktorú by mal dnes posilniť prílev ďalších prostriedkov v objeme jednej miliardy, Rastislav Habán, díler VÚB, predpokladá, že má centrálna banka priestor na stiahnutie 24 až 25 mld. Sk. Výnosy z repo tendra pravdepodobne ostanú na nezmenenej úrovni, keď sa už tradične nachádzajú v rozmedzí 7,73 až 7,75 %. Ďalší vývoj úrokových sadzieb najkratších prostriedkov bude závisieť od výsledkov sterilizačného repo tendra NBS. Koncom týždňa díler očakáva ďalšiu dodatočnú likviditu v objeme 3 mld. Sk zo štátneho rozpočtu ako platbu do rezortu zdravotníctva a časť prostriedkov pre Železnice SR.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 09:11