StoryEditor

Zmeny na francúzskom trhu práce

23.09.2002, 00:00

Francúzsky pravicový vládny kabinet chce zvrátiť časť reforiem, ktoré začala predchádzajúca socialistická vláda. V prvom rade má ísť o zmiernenie regulačných pravidiel, ktoré limitujú 35-hodinový pracovný čas. V rámci návrhu zákona, ktorý predložil minister pre sociálne záležitosti Francois Filton, sa majú znížiť aj dávky sociálneho zabezpečenia, ktoré platia zamestnávatelia.
Na druhej strane sa však majú do troch rokov zvýšiť reálne mzdy zamestnancov v najnižšom príjmovom pásme o 11,4 %. Tento krok je orientovaný na upokojenie odborových centrál, ktoré rozhnevali údajné ústupky voči zamestnávateľom. Filtonov návrh zjednocuje aj rozdielne sadzby minimálnych miezd.
Pracovný čas (35 hod.) mal podľa predchádzajúcej socialistickej vlády zvýšiť zamestnanosť a stal sa centrálnym legislatívnym zámerom vtedajšej Jospinovej vlády. Nemal však zásadnejší vplyv na zvýšenie zamestnanosti. Kritizovali ho najmä zamestnávatelia, ale aj tí zamestnanci, príjem ktorých bol obmedzený novými limitmi pre nadčasovú prácu. Možno očakávať, že francúzsky parlament jednoznačne podporí Filtonove reformy, hoci Socialistická strana v ostrom vyhlásení konštatovala, že bude "oponovať každý odsek" uvedeného zákona. Premiér Jean-Pierre Raffarin uviedol, že jeho vláda podnikla dôležitý krok v boji za nové pracovné príležitosti.
Odbory a ich ľavicoví spojenci zasa tvrdia, že zamestnanci prichádzajú o ťažko vybojované privilégiá.
Časť analytikov konštatuje, že francúzsky premiér sa snaží hľadať "zlatú strednú cestu", pretože doterajšie reformy na trhu práce kritizovali nielen zamestnávatelia, ale aj odbory. Časť výkonných predstaviteľov francúzskych firiem však dodáva, že pravicová vláda svojím rozhodnutím stráca možnosť modernizovať francúzsky štát, pričom poukazuje na to, že 35-hodinový pracovný týždeň bol zavedený iba na 18-mesačné obdobie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 01:57