StoryEditor

Koniec lobovania za odpustenie dlhu Iraku

21.12.2003, 23:00

Cesta amerického emisára Jamesa Bakera po Európe, kde sa usiloval presvedčiť najvyšších predstaviteľov Francúzska, Ruska, Nemecka, Talianska a Veľkej Británie, aby odpustili Iraku časť dlhov, sa skončila.
Aj napriek veľkému úsiliu Bakera sa Rusko ako najväčší veriteľ Iraku rozhodlo, že neurobí Spojeným štátom nijaké rýchle ústupky v otázke odpustenia dlhov Bagdadu. Ako v piatok informovala agentúra Interfax, ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že jeho krajina je ochotná rokovať o odpustení irackého dlhu, ktorý voči Moskve predstavuje 8 mld. USD, zodpovedajúce rozhodnutie sa však podľa Kremľa musí v blízkom čase prerokovať na pôde Parížskeho klubu veriteľských štátov. Navyše Putin upozornil, že rokovania Moskvy o odpustení dlhov bude závisieť aj od ekonomických záujmov Ruska a ruských spoločností v Iraku. Ruské médiá hodnotia snahy USA o čo najrýchlejšie vyriešenie irackého dlhu za neúspešné. Moskva bola poslednou zastávkou Bakerovej cesty po Európe. Pred Kremľom osobitný emisár amerického prezidenta George W. Busha rokoval o odpustení irackého dlhu s najvyššími predstaviteľmi Veľkej Británie, Talianska, Nemecka a Francúzska. Táto časť cesty mu priniesla v porovnaní s Moskvou pozitívnejšie výsledky.
Francúzsko, Nemecko a USA sa zhodli v názore, že na budúci rok by v rámci Parížskeho klubu malo dôjsť k podstatnému zníženiu irackého dlhu.
Všetky tri krajiny v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnila kancelária francúzskeho prezidenta, oznámili, že budú úzko spolupracovať medzi sebou i s ďalšími štátmi v záujme dosiahnutia tohto cieľa.
Toto rozhodnutie padlo po tom, ako sa Baker stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Jacquom Chiracom a neskôr v Berlíne s nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom.
Presné percento zníženia irackého dlhu bude predmetom neskoršej dohody medzi zúčastnenými stranami. Paríž, Berlín i Washington sa zhodujú v tom, že práve zníženie dlhu je dôležitým prvkom v snahe umožniť irackému národu vybudovanie slobodnej a prosperujúcej krajiny.
Po Nemecku a Francúzsku odcestoval Baker do Talianska, kde sa stretol s talianskym premiérom Silviom Berlusconim. Hoci priamo po stretnutí sa k otázke odpustenia dlhov ani jeden z nich nevyjadril, v neskoršom vyhlásení úrad talianskeho premiéra potvrdil, že Taliansko a USA sa zhodli na tom, že je potrebné ponúknuť podstatné zníženie irackého dlhu. Predposlednou Bakerovou zastávkou bol Londýn, kde sa stretol s britským premiérom Tony Blairom, hlavným spojencom USA vo vojne s Irakom. Spojené kráľovstvo jednoznačne súhlasí s názormi USA o potrebe výrazného zníženia irackého dlhu prostredníctvom systému Parížskeho klubu a to už v priebehu roku 2004, oznámil po rokovaniach Blaira s Bakerom hovorca britského premiéra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:36