StoryEditor

Singapurčania utrácali menej

22.01.2004, 23:00

Okrasné stromčeky obsypané mandarínkami, bambusové výhonky naaranžované v malých kvetináčoch v niekoľkých radoch do kruhov, vyúdené kačice a sladkasté klobásky, to všetko predstavuje neoddeliteľnú súčasť osláv nového lunárneho roka v Singapure. Približne 70 percent z 3,9 milióna obyvateľov tropického ostrova tvoria etnickí Číňania, pre ktorých sú to nepochybne najdôležitejšie sviatky v roku.
Čínsky lunárny rok je najdlhším chronologickým záznamom v histórii siahajúcej až do roku 2600 pred naším letopočtom, keď cisár Huang Ti zaviedol prvý cyklus zverokruhu. Rovnako ako západný kalendár je ročný, lebo je založený na pohybe Mesiaca. Práve z týchto dôvodov môže začiatok roka pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi polovicou januára a februára. Celý cyklus trvá šesťdesiat rokov, pričom ho tvorí päť dvanásťročných období pomenovaných podľa niektorého zvieraťa. Prvý deň tohtoročného nového lunárneho roka 4701 pripadlo na včera 22. januára a jeho znamením je opica.
"Ľudia utrácali veľa peňazí na darčeky pred Vianocami a teraz im to finančne veľmi nevychádza. Čínsky nový rok prichádza tentoraz veľmi skoro. Rozhodli sme sa, že našim zamestnancom vyplatíme januárovú mzdu už vopred," hovorí Sheryl Chenová, manažérka päťhviezdičkového hotela v centre mesta. Aj mnohí predavači v stánkoch s novoročným tovarom v uliciach Chinatownu (čínskej štvrte) nariekajú, že tržby v priebehu niekoľkých posledných rokov sa vôbec nepribližujú k zlatým časom, ktoré Singapur zažíval pred ázijskou finančnou krízou. Od prvého januára sa zvýšila daň z predaja tovaru a služieb o jedno percento. Presne pred rokom sa daň zvyšovala z troch na štyri percentá a tento rok poskočila na finálnych päť percent. Zákazníci sú pri nákupoch opatrnejší, skromnejší, dlhšie vyberajú.
Tohtoročným hitom v Singapure je novoročná spodná bielizeň červenej farby s najrôznejšími dekoráciami pripomínajúcimi rok opice. Medzi významných ľudí narodených v tomto znamení patrí napríklad americký prezident Lyndon B. Johnson, americká herečka Elizabeth Taylorová, jej kolegovia Tom Hanks a Danny De Vito, kúzelník David Copperfield, speváčka Diana Rossová, Rod Steward a ďalší.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:32