StoryEditor

Akcionári si mohli prevziať svoje akcie

29.04.2004, 00:00
Riadne a mimoriadne valné zhromaždenia akcionárov poltárskej spoločnosti Slovglass nepriniesli podľa predsedu dozornej rady Daniela Krátkeho žiadne zásadné rozhodnutia, ktoré by sa odrazili v akcionárskej štruktúre, vo výkone práv akcionárov či výške základného imania.

Riadne a mimoriadne valné zhromaždenia akcionárov poltárskych sklární Slovglass nepriniesli podľa predsedu dozornej rady Daniela J. Kratkeho žiadne zásadné rozhodnutia, ktoré by sa odrazili v akcionárskej štruktúre, vo výkone práv akcionárov či výške základného imania spoločnosti. Ako doplnil, došlo len k miernej úprave stanov a spresneniu spôsobov zvyšovania základného imania z majetku spoločnosti. Slovglass už zvolal na 16. mája ďalšie mimoriadne valné zhromaždenie, na ktorom by sa tentoraz už malo rozhodnúť o zvýšení základného imania z nerozdeleného zisku uplynulých rokov.
Akcionári cez víkend zároveň odobrili aj zjednotenie podoby akcií u všetkých držiteľov, ktoré sprevádzalo zníženie počtu akcií na polovicu a súčasne zdvojnásobenie ich menovitej hodnoty. "Je to normálny proces," vysvetlil Kratky. Základné imanie Slovglassu by tak v súčasnosti malo pozostávať zo 16 350 listinných akcií na meno v nominálnej hodnote 600 korún. Podľa nových majiteľov sklární si minoritní akcionári konečne mohli prevziať svoje akcie, ktoré im spoločnosť dosiaľ neoprávnene zadržiavala. Využili aj ponuku na kúpu rovnakého počtu akcií za symbolickú korunu. Akcionári tiež rozhodli o tom, že vyše 8 miliónov korún nerozdeleného zisku sa presunie do osobitného rezervného fondu.
"Odsúhlasili si všetko tak, ako chceli. Ovládajú vyše 80 percent akcií, nemáme najmenšie šance im oponovať alebo niečo presadiť," uviedol jeden z drobných akcionárov.
V polovici februára ovládla poltárske sklárne košická firma SPAS, patriaca bývalému generálnemu riaditeľovi Slovglassu Miroslavovi Andrášovi. Do orgánov spoločnosti boli zvolení košickí podnikatelia Daniel Macko, Peter Stefányi a Daniel J. Kratky. Od polovice tohto mesiaca je novým generálnym riaditeľom sklární Milan Sedlák, ktorý predtým pôsobil v Dusle, Chemku a v SCA Hygiene Products.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:24