StoryEditor

"Stavebná mafia" vo Viedni

28.10.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Z celkového počtu 254 stavebných spoločností, ktoré vznikli v priebehu tohto roka v hlavnom meste Rakúska, vo Viedni, bolo až 220 pochybných. Je to výsledok činnosti útvaru rýchleho nasadenia (SEG), ktorý od 1. apríla tohto roka pátra po fingovaných spoločnostiach, zameraných na organizovanie finančných únikov.
Fingované skupiny ponúkajú na pracovnom trhu lacných pracovníkov. Po niekoľkých mesiacoch však idú úmyselne do konkurzu, a tým sa vyhýbajú plateniu daní a odvodov. Zanechávajú za sebou hory nesplatených dlhov voči ministerstvu financií, zdravotníckym poisťovaniam a pokladnici na preplácanie dovoleniek a vyplácanie odstupného stavbárom.
Útvar rýchleho nasadenia doteraz zmrazil kontá fingovaných spoločností s 22 miliónmi eurami, z ktorých až 3,6 milióna eur zinkasovala. Za "normálnych" okolností tieto peniaze miznú v tajných kanáloch.
Rakúsky denník Die Presse uviedol, že sa "stavebná mafia" už prispôsobila sťaženým podmienkam a vo veľkom začína zakladať rezervné spoločnosti. Len čo jedna jej firiem zmizne z trhu, okamžite nastupuje už dávnejšie vytvorená náhradnícka spoločnosť.
Nečestných stavbárov znepokojuje aj úrad Kontroly nelegálneho zamestnávania cudzincov, ktorý funguje od 1. júla tohto roku. Špeciálny úrad colnej služby odhalil na stavbách 900 nelegálnych zamestnancov, ktorých odovzdal cudzineckej polícii. Inšpektori nachádzali zahraničných pracovníkov v ponižujúcich podmienkach, pričom ich základná mzda často neprekračovala ani dve eurá na hodinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:47