StoryEditor

Jaroslav Dobrotka: Pošta sa na zahraničnú konkurenciu dobre pripravila

01.07.2004, 00:00
Okrem transformácie na akciovú spoločnosť prechádza Slovenská pošta aj ďalšími vnútornými zmenami. Ich cieľom je vytvoriť konkurencieschopnú a finančne sebestačnú spoločnosť aj v budúcich rokoch. V rozhovore pre HN to tvrdí generálny riaditeľ podniku Jaroslav Dobrotka.

Podľa akých pravidiel sa bude transformovať Slovenská pošta na akciovú spoločnosť?
- Podľa osobitného zákona, ktorý predpokladá jej transformáciu na obchodnú spoločnosť v zmysle Obchodného zákonníka. Táto legislatívna norma predstavuje špecifickú právnu úpravu, ktorá súvisí s tým, že štát si chce zachovať vplyv na zabezpečovanie práva na poskytovanie univerzálnej poštovej služby. Osobitným zákonom sa špecificky rieši otázka zakladateľa a akcionára budúcej akciovej spoločnosti, ktorým bude štát v zastúpení ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Predmetom vkladu nebudú jednotlivé časti majetku, ale celý podnik, na ktorý prejdú všetky práva a záväzky vrátane pracovnoprávnych vzťahov. Transformácia Slovenskej pošty na akciovú spoločnosť vytvorí rovné podmienky pre fungovanie novovzniknutej obchodnej spoločnosti s ostatnými súkromnými obchodnými spoločnosťami, takže budeme môcť efektívnejšie využívať majetok, ktorého budeme reálnym vlastníkom, nie iba správcom.

Bude mať transformácia vplyv aj na hospodárenie podniku?
- Určite. Majetok s výnimkou prioritného sa bude môcť kapitalizovať, budeme môcť uzatvárať združenia poskytovateľov služieb, ktoré nepodliehajú poštovej výhrade či predávať neupotrebiteľný majetok. Takto získané zdroje bude možné investovať do nových služieb. Rovnako to pošte umožní zmazať dlh voči zamestnancom z hľadiska priemernej mzdy, ktorá je v súčasnosti asi 2 000 korún pod priemerom v národnom hospodárstve a patrí medzi najnižšie.

Akú hodnotu má majetok Slovenskej pošty, ktorý bude tvoriť vklad do akciovej spoločnosti?
- Účtovný stav majetku k 31. decembru minulého roka predstavuje 6,765 miliardy korún. Hodnota nepeňažného vkladu do akciovej spoločnosti sa určí podľa znaleckého posudku. Bude mu predchádzať inventarizácia všetkého majetku a finančný audit. Ocenenie majetku a finančný audit urobí na základe vyhodnotenia cenových ponúk S & K Management Systems v spolupráci so spoločnosťou Kontech.

Čo dnes najviac ovplyvňuje slovenský poštový trh?
- Predovšetkým konkurencia v celom spektre služieb, ktoré boli kedysi výhradne našou záležitosťou. Tvoria ju kuriérske spoločnosti, ale aj firmy zaoberajúce sa telefónnými, faxovými a e-mailovými službami. V oblasti listovej a balíkovej služby zaujíma Slovenská pošta stále dominantné postavenie, iná situácia je však v oblasti adresného mailingu, čiže zásielok reklamného charakteru doručovaných priamo na adresu zákazníka. Na tomto trhu konkurencia zatiaľ pôsobí ojedinele, ale s liberalizáciou trhu sa bude stupňovať. Pomerne silná je už dnes konkurencia na trhu neadresných zásielok, teda pri distribúcii informačných a propagačných letákov do domácností a firiem. Doslova dravá je potom konkurencia v expresných službách. V oblasti platobného styku sú našou konkurenciou banky.

Po roku 2008 sa v Európskej únii očakáva úplná liberalizáciu poštového trhu. Je na to Slovenská pošta pripravená?
- Okrem transformácie na akciovú spoločnosť prechádza pošta aj ďalšími vnútornými zmenami. Chceme vytvoriť konkurencieschopnú a finančne sebestačnú spoločnosť aj do budúcich rokov, preto sme pripravili niekoľko významných projektov, ktoré majú splneniu tohto cieľa pomôcť.

Slovenská pošta už nie je financovaná štátom a predsa niekoľko rokov po sebe vykazuje zisk.
- Pre podnik je veľmi dôležité dosahovať hospodársky výsledok minimálne na úrovni výsledku predchádzajúceho roku. Snažíme sa zabezpečiť stabilitu podniku pre prípad turbulencie na trhu poštových služieb a súčasne vytvoriť dostatočné zdroje potrebné pre rozvoj pošty. Najvýraznejší, takmer 15-percentný nárast, zaznamenávame vo výnosoch z premiestňovacej činnosti pošty vo vnútroštátnom aj v medzinárodnom styku. Vo výnosoch z obstarávateľskej činnosti predstavuje index rastu 106,55 percenta, čo je dôsledok služieb pre Poštovú banku, rozdelenia výplaty sociálnych dávok a predaja kolkov. Výnosy z výrobnej a nevýrobnej činnosti zaznamenali pokles, vyššie sú však výnosy za propagačné zásielky.

Ovplyvnia nové pravidlá DPH vaše tohtoročné hospodárenie?
- Od 1. januára došlo v podstate len k zmene sadzby, resp. k zjednoteniu sadzieb DPH, ktoré sa priaznivo prejavujú v znížení nákladov na DPH na vstupe. Slovenská pošta uplatňuje pri odpočte DPH na vstupe koeficient, kde sa negatívne premieta práve oslobodenie univerzálnych poštových služieb od DPH a väčšia časť DPH na vstupe prechádza do nákladov a vstupnej ceny majetku pošty. Táto situácia však už existovala pred 1. januárom. Výraznejšou zmenou v oblasti DPH je uplatňovanie nového zákona o DPH, ktorý nadobudol účinnosť 1. mája. K zmenám došlo hlavne v oblasti finančných služieb, kam je zaradený aj poštový platobný styk. Táto zmena zníži koeficient odpočtu DPH, čo vyvolá rast nákladov, ktorý do konca roka odhadujeme na 6 miliónov korún.

Vstupom Slovenska do Európskej únie sa zmenili pravidlá aj pre poštový trh. Ako ovplyvnil tento fakt vývoj cien poštových zásielok?
- Slovenská pošta tento rok ceny za poštové služby nezmenila. Vstupom do eurozóny však došlo pri niektorých zásielkach k uplatňovaniu DPH. Ide predovšetkým o zásielky nad dva kilogramy zasielané v rámci krajín únie. Na platiteľov DPH táto zmena nemá žiadny dosah.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:01