StoryEditor

MMF sa rozhodol obnoviť rokovanie s Argentínou

10.06.2002, 00:00
Medzinárodný menový fond (MMF) sa vzhľadom na zmeny, ktoré sa v poslednom období vykonali v Argentíne, rozhodol obnoviť s krajinou rokovania o poskytnutí finančnej pomoci. Argentínsky minister zahraničných vecí Carlos Ruckauf vyzval vyspelé štáty sveta vrátane USA, aby podporili misiu MMF v Argentíne. Ešte začiatkom minulého týždňa výkonný riaditeľ MMF Horst Köhler uviedol, že dohoda o novej pôžičke by sa mohla dosiahnuť do 45 dní.

Predstavitelia Argentíny sa netaja tým, že od MMF žiadajú finančnú pomoc v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Krajina bojujúca s vážnou ekonomickou krízou v nedávnej minulosti na popud MMF zlepšila zákony o boji proti ekonomickou kriminalite, zákon o bankrote a znížila výdavky provincií. MMF sa oficiálne nevyjadril k sume pôžičky ani k presnému dátumu začatia vzájomných rozhovorov.
Cieľom argentínskeho prezidenta Eduarda Duhaldeho je dosiahnuť s MMF dohodu o poskytnutí finančnej pomoci až vo výške 9 mld. USD, pretože minimálne takáto suma je podľa jeho vyjadrenia potrebná na stabilizáciu argentínskej ekonomiky.
Šéfom misie MMF, ktorá by mala v nasledujúcich dňoch pricestovať do Argentíny, je Anooph Singh. Intenzívne rozhovory politického vedenia Argentíny s predstaviteľmi MMF však prebiehajú už teraz prostredníctvom telefonických rozhovorov. Už začiatkom minulého týždňa sa uskutočnil telefonický rozhovor medzi zástupkyňou výkonného riaditeľa MMF Anne Kruegerovou a argentínskym ministrom hospodárstva Robertom Lavagnom. Ich telefonické rozhovory by mali pokračovať aj počas nasledujúcich dní, uviedol hovorca MMF.
Nová misia MMF v Argentíne bude počas rokovaní od vedúcich predstaviteľov krajiny požadovať splnenie ďalších podmienok vrátane prísľubu, že krajina zabezpečí kontrolu množstva peňazí v ekonomike a zabráni tak hyperinflácii. MMF očakáva, že krajina pristúpi k plneniu všetkých dodatočných podmienok ešte pred odovzdaním novej pôžičky.
Analytici uvádzajú, že Argentína nemá bez prostriedkov z MMF šancu vymaniť sa zo štyri roky trvajúcej recesie v krajine. Jej jediným riešením je pristúpiť na všetky požiadavky Medzinárodného menového fondu. Ako uviedol prezident Duhalde, Argentína je vyčerpaná, zachrániť ju môžu už len zahraniční veritelia. Finančná kríza v krajine vyústila do rozsiahlych sociálnych nepokojov vrátane pouličných protestov kvôli narastajúcej chudobe a nezamestnanosti. Správa o obnove rokovaní s MMF ponecháva obchodníkov zatiaľ skeptických, čo sa prejavilo aj na finančných trhoch, keď argentínske peso zaznamenalo opäť pokles.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:25