StoryEditor

Prezident Slovenskej poisťovne odstúpil

V súvislosti s uzatvorením privatizačnej transakcie Slovenskej poisťovne (SP), a. s., sa koncern Allianz AG stal vlastníkom majoritného 66,7-percentného štátneho podielu akcií poisťovne. Zmenu majiteľa sprevádzajú aj zmeny vo vedení SP. Z postu prezidenta a predsedu predstavenstva odstúpil po ukončení privatizácie Rudolf Janáč, ktorý zároveň prijal funkciu poradcu pre otázky integračného procesu.

"Vzhľadom na to, že Rudolf Janáč zohral významnú úlohu v doterajšom rozvoji najväčšej poisťovne na slovenskom trhu, jeho ďalšie pôsobenie v spoločnosti bude veľmi potrebné a cenné," informoval Marian Bilík z oddelenia pre vzťahy s verejnosťou v poisťovni Allianz poisťovňa, a. s. "Po mnohých rokoch práce v Slovenskej poisťovni cítim, že nastal ten správny okamih, aby vedenie spoločnosti v novej fáze jej rozvoja prebral niekto iný," povedal Rudolf Janáč. Nový prezident a predseda predstavenstva bude vymenovaný v krátkom čase. Kontinuálne s formálnou zmenou vlastníka mimoriadne valné zhromaždenie SP odsúhlasilo aj zmeny v dozornej rade poisťovne. Novými členmi dozornej rady sa stali Dr. Werner Zedelius, Dr. Klaus Junker, Manuel Bauer a Torsten Leue. Šesťčlennú dozornú radu doplnia zástupcovia zamestnancov Slovenskej poisťovne, ktorých si zamestnanci zvolia budúci mesiac.
Penta Investments Ltd. predá celý svoj podiel (24,27 %) na základnom imaní SP spoločnosti Allianz AG, uviedla pre HN hovorkyňa Penty Andrea Straková. Transakcia sa uskutoční na základe zmluvy, ktorú medzi sebou obe spoločnosti uzavreli. "Podiel predá Penta za takú istú cenu v eurách, za akú predá svoje akcie štát," povedala Straková. Prevod podielu Penty sa podľa Strakovej uskutoční na Burze cenných papierov Bratislava, a. s., a následne v Stredisku cenných papierov SR do 26. júla. Dodala, že k úplnému finančnému vyrovnaniu transakcie dôjde začiatkom budúceho týždňa.
V súčasnosti sa Slovenská poisťovňa a Allianz poisťovňa nachádzajú vo fáze plánovania integračného procesu. Po ukončení tejto fázy, ktoré sa očakáva o niekoľko mesiacov, budú zverejnené podrobnosti zlúčenia oboch spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:49