StoryEditor

Americká ropa WTI je už na 28 USD/barel

20.03.2003, 23:00

Po začatí útoku na Irak ceny ropy pokračujú v prudkom oslabovaní. Cena ľahkej benchmarkovej ropy West Texas Intermediate (WTI) na americkej burze NYMEX v stredu skončila so stratou 87 centov na 31,67 USD za barel (barel = 159 litrov). V elektronickom after-hours obchodovaní (po zatvorení burzového parketu) však ďalej klesla až na 29,88 USD za barel. V štvrtkovom early-hours obchodovaní v Singapure (pred štvrtkovým otvorením parketu v New Yorku) cez elektronický systém ACCESS americká ropa v termínovanom kontrakte na apríl, ktorý včerajším obchodovaním exspiroval, prehĺbila svoj prepad až na trojmesačné minimum 28 USD, no nakoniec sa skorigovala na 29,19 USD za barel. Májový kontrakt bol nižšie o 1,61 USD a klesol na 27,75 USD. Oproti maximu 39,99 USD z 27. februára ropa WTI klesla o závratných 11,99 USD! Podobne sa obchoduje aj na londýnskej burze International Petroleum Exchange, kde severomorská benchmarková ropa Brent v kontrakte na máj stratila v stredu 50 centov pri dennom minime 26,70 USD a končila na 26,75 USD. Včera sa pred obedom bola ropa Brent obchodovala okolo úrovne 26,45 USD, no ešte predtým stihla klesnúť o 1,22 USD na 25,53 USD za barel.
Z uvedeného poklesu je zjavný jeden zásadný fakt, a to, že vojnová prémia, ako sa hovorí nadhodnoteniu cien ropy vyplývajúcemu z neistoty na trhu pred začatím vojny, bola oveľa vyššia než pôvodne odhadovaných 5 USD a neskôr 7 USD. V New Yorku dosiahla prémia takmer 12 USD a v Londýne približne 8 USD. To vypovedá o tom, že aj keď trhy predpokladali vojnu, vôbec si neboli isté, či USA zaútočia aj bez podpory Bezpečnostnej rady OSN, novej rezolúcie, resp. podpory či už Ruska, Francúzska alebo Nemecka.
Momentálne možno na trhoch očakávať pokles k bližšie nepredpovedateľným úrovniam. V Londýne možno ropa spadne až k 22 USD, keď takmer s istotou možno predpovedať rezistenciu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v pokračovaní s ťažbou na súčasných úrovniach (kartel si za objektívne rozmedzie stanovil 22 až 28 USD). Na druhej strane sa otvára možnosť opätovného posilnenia ropy Brent na úroveň pri 28 USD, kde ju chce udržať OPEC. Predpokladom tlaku na rast ropy sú podmínované iracké ropné vrty. Počas invázie do Kuvajtu ich Irak stihol za pár dní vyhodiť do vzduchu vyše 700. Na domácej pôde má oveľa viac času a môže podmínovať všetkých svojich (známych) 1 685 studní. Ak by ich vyhodil do vzduchu, výrazne by tým sťažil podmienky na obnovenie stability v Iraku, pretože by dlhodobo oslabil ekonomické zdroje novej vlády. Z ďalších správ, ktoré sa včera objavili v súvislosti s ropou, vyplýva, že Kuvajt zatiaľ neobmedzil svoj export, zatiaľ čo spoločnosť Shell znížila svoje aktivity na severoiránskom ropnom poli s dennou produkciou 60 000 barelov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 00:22