StoryEditor

Zmutované spermie

24.05.2004, 00:00
Kanadskí bádatelia potvrdili, že atmosférické exhaláty vyvolávajú mutácie pohlavných buniek a cez ne poznamenávajú ďalšiu generáciu.

Škodlivý vplyv atmosférických exhalátov na ľudské zdravie už dnes nespochybňuje nikto. Špeciálne to platí o mestskom prostredí. Účinky vedúce k chorobným reakciám sme však zatiaľ rozpoznávali najmä pri somatických, čiže telových bunkách. Štvorica kanadských bádateľov teraz potvrdila, že atmosférické exhaláty vyvolávajú aj mutácie pohlavných buniek a cez ne poznamenávajú ďalšiu generáciu.
Týka sa to myší, no porovnania myšieho a ľudského genómu (genóm = súhrnná genetická informácia príslušného organizmu) nedávno ukázali, že od týchto drobných cicavcov k nám nie je z biomedicínskej stránky až tak ďaleko. Zistenia Kanaďanov tak nespadajú iba do úzko zameranej vedeckej "myšológie", ale do širšieho, v steinbeckovskom duchu sa nesúceho žánru "o myšiach a ľuďoch".
Od...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veda-a-technika, menuAlias = veda-a-technika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:22