StoryEditor

Šimko žiada Dzurindovu hlavu

14.01.2004, 23:00
Slobodné fórum (SF) je ochotné podporovať vládnu koalíciu a stať sa jej piatym členom len v prípade zmeny na poste predsedu vlády. Vyhlásil to včera predseda fóra Ivan Šimko. "Sme ochotní akceptovať iného nominanta SDKÚ," povedal.
SF vraj nemá záujem o miesto vo vláde, ani o žiadne funkcie. Šimkovi, ktorý na jeseň 2003 opustil kreslo ministra obrany, i podpredsedu SDKÚ, na Dzurindovi prekáža jeho štýl vládnutia, rezignácia z pozície integrátora vlády a koordinátora reforiem, ako aj preferovanie mocenskej politiky miesto politiky konsenzu. "Premiér uprednostnil politiku vytvárania koalícií v koalícii," zdôraznil Šimko.

Ako to vidí štvorka
Koaliční partneri po stretnutí argumentovali, že diskusia o výmene v premiérskom kresle nie je aktuálna. Upozorňovali na možnosť písomnej dohody so šimkovcami o podpore menšinovej vlády. "V priebehu niekoľkých týždňov by sme vedeli formulovať naše návrhy," povedal predseda ANO Pavol Rusko. Šéf KDH Pavol Hrušovský poznamenal: "Koalícia stratila väčšinu, Ivan Šimko nemá záujem byť súčasťou koalície." Dodal však, že alternatíva, ktorú ponúkol, "dáva nádej vládnuť menšinovo za predpokladu, že sa podarí dosiahnuť koalično-opozičnú dohodu so Slobodným fórom". Predseda SMK Béla Bugár zdôraznil, že menšinová vláda bez podpory SF môže fungovať len na prechodné obdobie. "Pán Šimko na priamu otázku odpovedal, že je možné uvažovať o opozičnej dohode," povedal Bugár. Dzurinda sa nádejal, že v prípade "dobrej dohody" je možné dlhodobé fungovanie menšinovej vlády.

Šimko trvá na svojom
Šimko však podvečer zdôraznil, že bez výmeny Dzurindu neprichádza žiadna dohoda do úvahy. "Pán Rusko sa ma to opýtal, ja som otázku zaregistroval, nevylúčil som ju. Koordinačný výbor Slobodného fóra sa však jednohlasne dohodol, že akákoľvek dohoda bude podmienená zmenou na poste premiéra," povedal predseda SF. Podľa Ruska na rokovaní vládnej štvorky s Ivanom Šimkom nezaznelo, že aj dohodu o podpore menšinovej vlády podmieňujú bývalí poslanci SDKÚ odchodom premiéra. "Špeciálne sa ho na to pýtal predseda SMK, či je to alternatíva v prípade, že premiér zostane. Povedal, že áno," vysvetlil Rusko. "Je to nezmysel, nič som nesľúbil," tvrdí Šimko.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:44