StoryEditor

Investičné banky zaplatia vysoké pokuty

30.04.2003, 00:00

Približne dvojročné vyšetrovanie pochybných praktík investičných spoločností z americkej burzy cenných papierov (Wall Street) sa skončilo v pondelok, keď 10 spoločností súhlasilo so zaplatením pokuty vo výške 1,4 mld. USD a oddelením prieskumu trhu s cennými papiermi od investičného bankovníctva.
Ako uviedla americká spoločnosť CNN, dohoda medzi firmami, ku ktorým patria aj také známe mená ako Citigroup, Merrill Lynch a Goldman Sachs, a regulačnými orgánmi USA, je ukončením ponižujúceho obdobia pre analytický priemysel obvinený z podvodu voči investorom. Firmy falšovali analýzy akcií spoločností na trhu a presviedčali tak klientov, aby nakupovali rizikové akcie. Vysoké tresty dostali aj dvaja analytici. Jack Grubman, bývalý analytik Salomon Smith Barney a bývalý internetový expert v Merrill Lynch Henry Blodget, dostali doživotný zákaz činnosti v oblasti trhu s cennými papiermi a aj keď ani jeden nepriznal pochybenie, Grubman musí zaplatiť pokutu 15 mil. a Blodget 4 mil. USD.


Podľa britskej BBC však výsledkom dohody nie je len pokuta vo výške 1,4 mld. USD. Dve z veľkých investičných bánk Salomon Smith Barney (dcérska spoločnosť Citigroup) a Credit Suisse First Boston sa pravdepodobne nevyhnú žalobe z podvodu. Hrozba žaloby prichádza od akcionárov, ktorí vďaka "poradenstvu" od investičných bánk prišli o peniaze. Ďalšie spoločnosti, Bear Stearns & Co., Lehman Brothers, J. P. Morgan Securities, Morgan Stanley & Co., alebo UBS Warburg také vysoké tresty neočakávajú. Všetkých 10 firiem však musí zrušiť pôvodnú previazanosť medzi prieskumom trhu a investičným bankovníctvom, ďalej kompenzovať analytikov, ktorí boli závislí od informácií o hodnote akcií zo strany spomínaných spoločností a reformovať spôsob upisovania verejných akcií. Časť z 1,4-miliardovej pokuty (432,5 mil. USD) bude určená na financovanie nezávislého prieskumu trhu, ktorého absencia viedla podľa regulátorov v čase akciového boomu pred niekoľkými rokmi práve k tisíckam pre investorov nevýhodných rozhodnutí. Ďalších okolo 80 mil. USD vyčlenia na vzdelávanie investorov. Pokuty však finančným portfóliom potrestaných bánk príliš nezatrasú. Čistý príjem, napríklad, spoločnosti Citigroup, ktorá musí zaplatiť najvyššiu sumu 400 mil. USD, vzrástol v roku 2002 o 6 % na 15,2 mld. USD. Druhú najvyššiu pokutu zaplatia Merrill Lynch a Credit Suisse First Boston, každá po 200 mil. USD. Aj v ich prípade sú pokuty úplne smiešne.
Napriek tomu dvojročné vyšetrovanie otriaslo reputáciou investičných spoločností, ktoré musia v súčasnosti pristúpiť k rozsiahlemu prepúšťaniu, aby ušetrili aspoň časť financií v časoch najhoršieho "medvedieho" trhu v histórii (s prevládajúcimi pesimistickými náladami). Podľa newyorského generálneho prokurátora Eliota Spitzera praktiky na Wall Streete koncom 90. rokov otriasli dôverou investorov a analytickému priemyslu, hlavne prieskumu na akciovom trhu bude nevyhnutné jeho pôvodnú dôveryhodnosť vrátiť. Nevylúčil, že proti niektorým analytikom sa ešte budú viesť súdne konania za konflikt záujmov a podvody.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:56