StoryEditor

Krátke správy

16.01.2003, 23:00

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zmenila ratingový výhľad nemeckého prevádzkovateľa obchodných domov Metro AG zo stabilného na negatívny. Zmenený výhľad sa týka ratingu dlhodobých nadradených nezabezpečených záväzkov Baa1 a ratingu krátkodobých nadradených nezabezpečených záväzkov P-1. Zmena výhľadu odzrkadľuje obavy agentúry Moody's, že spoločnosti Metro AG bude trvať dlhšie ako sa očakávalo, kým zlepší svoj úverový profil a dosiahne zlepšenie v menej úspešných segmentoch.
Erste Bank sa tento rok v Rakúsku zameria na znižovanie počtu zamestnancov a získanie nových klientov poskytovaním príťažlivých služieb. Banka po minuloročnej stabilizácii pracovníkov ich tento rok v Rakúsku prepustí asi 6 %. Erste Bank bude pokračovať v automatizácii všetkých činností, a tak sa zníži potreba pracovných síl aj v jej pobočkách. Erste Bank ich v Rakúsku zamestnáva 1 200.
Wüstenrot Bausparkasse AG si v tomto roku nekladie vysoké ciele pre svoj rast. Šéf stavebnej sporiteľne Klaus Rösch predpokladá, že nové daňové a odvodové zaťaženie v Nemecku neumožní klientom, aby zvyšovali svoje vklady na účtoch v sporiteľni. Tretia najväčšia nemecká stavebná sporiteľňa, ktorá sídli v Ludwigsburgu, by mala v tomto roku dosiahnuť rast hodnoty svojich aktivít v nových obchodoch o 2 %. Minulý rok označil Rösch za veľmi dobrý.
Rakúska Bank Austria Creditanstalt nie je príliš spokojná s výsledkami českej HVB Bank. Bank Austria je v rámci skupiny HVB zodpovedná za riadenie bánk v strednej a vo východnej Európe. Kvôli požiadavke na vyššie výnosy sa momentálne diskutuje o stratégii banky v Českej republike. HVB je podľa celkových aktív štvrtou najväčšou českou bankou. Za tri štvrťroky minulého roku vykázala zisk 1,25 mld. CZK pri bilančnej sume 130,8 mld. CZK.
Veriteľské banky značne zadlženého talianskeho automobilového koncernu sa včera stretli v Miláne, aby sa poradili o plánoch na oddelenie automobilovej divízie od skupiny. Súčasne sa stretli prezident Fiatu Paolo Fresco, šéf predstavenstva Alessandro Barberis a finančný šéf Ferruccio Luppi v New Yorku so zástupcami ratingovej agentúry Standard and Poor's. Dnes sa má stretnúť vrcholný manažment Fiatu so šéfom amerického partnera General Motors Richardom Wagonerom. Podľa talianskych médií chce finančník Roberto Colaninno dnes popoludní predložiť svoj plán na záchranu Fiatu viceprezidentovi Fiatu Franzovi Grande Stevensovi.
Najväčšia svetová automobilka General Motors vytvorila v štvrtom štvrťroku minulého roku čistý zisk 1,02 mld. USD. To je zhruba štvornásobok v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku, keď predtavoval 255 mil. USD. Za rastom zisku sa skrýva hlavne vysoký rast tržieb. General Motors registroval mimoriadne silný záujem predovšetkým o populárne úžitkové vozy pikap. Zisk na jednu akciu sa tak vyšplhal na 1,71 USD z predchádzajúcich 60 centov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 02:11