StoryEditor

Becherovkové spory pokračujú

27.03.2002, 23:00

Spory o becherovku budú pokračovať. Firma DAJK, s. r. o., Snina sa proti rozhodnutiu Krajského súdu v Prešove odvolá na Najvyšší súd SR. Pre HN to uviedol právny zástupca DAJK Ján Vrba. Krajský súd v Prešove svojím uznesením 25. marca rozhodol, že DAJK je povinná zdržať sa predaja a distribúcie bylinného likéru chráneného 15 ochrannými známkami, ktoré sa vzťahujú na karlovarskú becherovku.
Vrba neúčasť právnych zástupcov žalovanej strany na pojednávaní vysvetlil tým, že na predposlednom pojednávaní vo februári vzniesla námietku k prerušeniu konania. V ČR totiž Krajský súd v Plzni rozhodol v spore, ktorý sa daného sporu bezprostredne týka, v prospech Zdeňka Hoffmana, ktorý o sebe tvrdí, že je jediným právoplatným majiteľom ochrannej známky a receptúry likéru. Becherovka sa odvolala. "Požiadali sme o prerušenie do rozhodnutia minimálne tohto súdu. Uznesením bolo rozhodnuté, že náš návrh na prerušenie konania sa zamieta. Mali sme možnosť odvolať sa proti tomuto uzneseniu na Najvyšší súd, čo sme aj využili. Krajský súd teda nemal vôbec vo veci konať," argumentoval Vrba.
Ako "zvláštne" označil viaceré skutočnosti. Ako príklad uviedol, že na februárovom pojednávaní súd považoval za potrebné oboznámiť sa so spornou listinou -- darovacou zmluvou. Právny zástupca DAJK súd písomne informoval, že z objektívnych, technických príčin nie je možné v požadovanej lehote do 25. marca zabezpečiť úradne overenú kópiu danej listiny. "Čo sa zmenilo od predposledného pojednávania, že už nepotreboval vidieť túto zmluvu?," pýta sa Vrba. Zároveň sa domnieva, že slovenský súd nie je kompetentný rozhodovať o platnosti darovacej zmluvy. "Právo vyrábať tento nápoj a používať etikety a fľaše nám dal istý subjekt, ktorý to deklaroval právoplatne vykonateľným dedičským rozhodnutím. Podľa nášho názoru, ak žaloba tvrdí, že firma DAJK nemôže používať etikety a fľaše s značením slovenská becherovka, potom mala napadnúť predovšetkým platnosť licenčnej zmluvy," uzavrel právny zástupca firmy DAJK, s. r. o., Snina.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:20